ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1ο Amari Green Festival στη Σχολή Ασωμάτων του Δήμου Αμαρίου

AmariGreenFestival2Tο 1ο Amari Green Festival πραγματοποιείται στη Σχολή Ασωμάτων του Δήμου Αμαρίου!

Ο ιστορικός πλούτος του Αμαρίου, οι αρχαιότητες, η τοπική παράδοση, η γαστρονομία, τα προϊόντα, οι τέχνες, οι γεωργικές καλλιέργειες και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, θα είναι θα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα του 1ου Amari Green Festival, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Το Amari Green Festival 2016, θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλης ιστορικής σημασίας οικισμό της Σχολής Ασωμάτων, στο Κτήμα Πάνακρον και στοχεύει να γίνει ετήσιος θεσμός, που συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα εξελίσσεται.

Με τρία (3) καθημερινά δρομολόγια, το ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου – Χορηγός του Φεστιβάλ – θα μεταφέρει Δωρεάν από και προς το Ρέθυμνο, στη Σχολή Ασωμάτων, όλο τον κόσμο που επιθυμεί να παρακολουθήσει το Amari Green Festival. Από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Ιουλίου, θα αναχωρούν καθημερινά από το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, 3 δρομολόγια: 17:30 – 19:30 – 20:30. Επιστροφή στο Ρέθυμνο το ίδιο βράδυ: 23:30 – 1:00 – 2:30.

Όλες οι εκδηλώσεις του Amari Green Festival είναι δωρεάν για το κοινό

Διοργανωτές είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δ.Α Αμαρίου, και η Είδομεν Ρεθύμνου εταιρία τέχνης και πολιτισμού, ενώ την διοργάνωση υποστηρίζουν το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου η Αμάρι Α.Ε Ο.Τ.Α., οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και πλήθος εθελοντών.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, θα συμμετέχουν εκλεκτοί ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές, άνθρωποι των τεχνών, ενώ την παράσταση αναμένεται να κλέψουν οι μαγείρισσες νοικοκυρές της περιοχής! Οι πολυθεματικές δράσεις θα περιλαμβάνουν εργαστήρια λαϊκής τέχνης και χορού, παρουσιάσεις και μαθήματα τοπικής γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων, καθώς και εκδηλώσεις προβολής του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Αμαριώτισσες μαγείρισσες θα διδάξουν παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα της Αμαριώτικης γης, ενώ θα πραγματοποιηθούν ημερίδες ενημέρωσης για την ελιά, το λάδι, το ρόδι, το φραγκόσυκο, το χαρούπι, κ.α.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμό των ημερίδων, με θεματολογία που αφορά τον μετασχηματισμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με έμφαση σε μεθόδους καλλιέργειας, εκτροφής, συστημάτων πιστοποίησης, ποιότητας, αυθεντικότητας, μεθόδους προβολής στην αγορά, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι η ημερίδα για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, Ασφάλεια Παραγωγής, Χρηματοδοτήσεις- Επιδοτήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
10:00 – 13:00 Παραδοσιακές Συνταγές από μαγείρισσες της περιοχής με Αμαριώτικα υλικά: «Μαγκίρι, ένα παραδοσιακό ζυμαρικό» από την κα. Καλλιόπη Μαλιαρού από το χωριό Αγία Παρασκευή. «Κουνέλι τηγανητό με πατάτες» από την κα. Αργυρώ Λουτριανάκη από το χωριό Καλογέρου. «Ξυνόχοντρος με μελιτζάνες» από τον κ. Γιώργο Νικολιδάκη από το χωριό Πετροχώρι. «Μουσταλευριά» από την κα. Δέσποινα Αντωνάκη από το χωριό Φουρφουράς. «Παραδοσιακοί Λουκουμάδες» από την κα. Μαρία Λίτινα από το χωριό Αποδούλου. Την εκδήλωση συντονίζει η κα. Μαίρη Αλεξανδρίδου, διευθύντρια του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Ρεθύμνου.
19:00 – 20:30 Εργαστήριο Παραδοσιακών χορών από τον Παύλο Πωλιουδάκη και την Φερινίκη Χαιρέτη, χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.
20:30 – 21:00 Παραδοσιακοί χοροί με μικρούς μαθητές από το Αμάρι, από τη Σχολή Αποστόλων.
21:00 Θέατρο «ΘΑ ΣΟΥ ΜΙΛΩ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΦΕΞΕΙ» με τη Μαριλέννα Βλαχάκη.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22:30 – 2:00 Λεωνίδας Μαριδάκης: Φέτος το καλοκαίρι, σόλο με την κιθάρα του, κάνει μια παράσταση ακρόασης και συμμετοχής που τον πρώτο λόγο έχουν τα ίδια τα τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και τον ελληνικό πεντάγραμμο
ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΚΑΝΑΛΗ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ TRIO Αντώνης Βουμβουλάκης και Γιάννης Πολυχρονάκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

10:00 – 13:00 Παραδοσιακές Συνταγές από μαγείρισσες της περιοχής με Αμαριώτικα υλικά: «Χοχλιούς με χόντρο» από τον κ. Γιώργο Νικολιδάκη από το χωριό Πετροχώρι. «Αγκρουνοπόδους με χοιρινό» από την κα. Ευφροσύνη Σκουντή από το χωριό Απόστολοι. «Σφουγκάτα» από την κα. Καλλιόπη Σκουντή από το χωριό Σχολή Ασωμάτων. «Νερόπιτες» από την κα. Ρούλα Βασιλάκη από το χωριό Άγιος Ιωάννης. Την εκδήλωση συντονίζει η κα. Μαίρη Αλεξανδρίδου, διευθύντρια του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Ρεθύμνου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: 11:00 – 13:00 Εργαστήριο Αργαλιού από την Δραμιτινού Κατερίνα. 11:00 – 21:00 Εργαστήριο Αγιογραφίας από τον Λίτινα Αντώνιο. 13:00 – 18:00 Εργαστήριο Ψηφιδωτού σπό τον Ρουκούδη Εμμανουήλ . 19:00 – 21:00 Εργαστήριο Κεραμικής από την Δραμιτινού Κατερίνα.

12:00 – 13:30 Ημερίδα με θέμα: «Η Αμπαδιά και το Αποδούλου Αμαρίου στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Οι δραστηριότητες των κατοίκων του μινωικού οικισμού στη θέση “Γούρνες”, μέσα από την κεραμική παραγωγή», με εισηγήτρια την Δρ. Γιάννα Βενιέρη, Αρχαιολόγο στο Επιγραφικό &Νομισματικό Μουσείο.

18:00 – 20:00 Ημερίδα με θέματα: Η Ανάπτυξη της σχολής Ασωμάτων και η συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή από τον Αλέκο Στεφανάκη Πρόεδρο ΓΕΩΤΕ. Φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας Ελιάς – πορεία προς πιστοποίηση, από τον Αριστείδη Σταματάκη Γεωπόνο ΜΑΙΧ. Ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου/ βρώσιμης ελιάς από τον Σπυρίδων Γρηγοράκη Χημικό ΜΑΙΧ, 3. Καλλιέργεια χαρουπιού – χρήσεις παραγόμενου καρπού. Ακολουθεί συζήτηση.
19:00 – 20:00 Μαθήματα Κρητικών Παραδοσιακών χορών από Βισταγιανούς χορεύτες.
20:00 – 21:00 Παραδοσιακοί ήχοι από μικρούς Αμαριώτες μουσικούς.
21:00 Θέατρο “ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ” σε σκηνοθεσία Απόστολου Κουγιτάκη.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22:00 – 2:00:
Αχιλλέας Περσίδης QUINTET.
Κρήτη – Αρμενία με Haig Yazdjian και Tigran Sargsyan, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Δημήτρης Σιδερής, Γιάννης Παπατζανής. ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ με τους Αντώνη Ξυλούρη και Γιάννη Παπατζανή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: 11:00 – 13:00 Εργαστήριο Αργαλιού από την Δραμιτινού Κατερίνα. 11:00 – 21:00 Εργαστήριο Αγιογραφίας από τον Λίτινα Αντώνιο. 13:00 – 18:00 Εργαστήριο Ψηφιδωτού σπό τον Ρουκούδη Εμμανουήλ . 19:00 – 21:00 Εργαστήριο Κεραμικής από την Δραμιτινού Κατερίνα.

11:00 – 13:30 Ημερίδα με θέματα: «Το Αμάρι στα Προϊστορικά χρόνια» από την Δρ. Αθανασία Κάντα Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, «Το Αμάρι στα Ιστορικά χρόνια» από την αρχαιολόγο Νότα Καραμαλίκη, «Το Αμάρι κατά τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια» από την Δρ. Αναστασία Φιολιτάκη Αρχαιολόγο , και την Πετρούλα Βαρθαλίτου Αρχαιολόγο.
«Ο πολιτισμικός πλούτος του Αμαρίου. Η ανάδειξη και οι προοπτικές του», από την κα Τζιγκουνάκη Αναστασία, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης. Ακολουθεί συζήτηση.
18:00 – 20:00 Ημερίδα με θέματα: Καλλιέργεια ρογδιάς και οι προοπτικές της από τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνεταιρισμού Ρογδιού Μανώλη Ν. Παττακό. Φραγκόσυκο: Καλλιέργεια και παραγωγή, από τον πρόεδρο της CEA CRETA, Γιώργο Φραγκούλη. Επιχειρηματικότητα και αγροτική ανάπτυξη και προγράμματα Χρηματοδότησης, από τον Μπουνάκη Νίκο, Τεχνολόγο – Γεωπόνο – Γεωργοοικονομολόγο MSC MBA, Σύμβουλο Επιχειρήσεων.

21:00 Θέατρο: “ME ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ” Συνάντηση Κρήτης – Κύπρου.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22:00 – 2:00:
Dalkania
ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ – ΚΡΗΤΗ 15 μουσικοί χορευτές συναντιούνται επί σκηνής.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ με τους: Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Σταυρακάκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Παπατζανή.

Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις του Amari Green Festival είναι δωρεάν για το κοινό.

Πληροφορίες για το Amari Green Festival: www.facebook.com/amarigreenfestival

Πληροφορίες για την περιοχή: www.amariguide.gr