ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Alpha Bank: Με άνοδο σε αφίξεις και έσοδα θα “κλείσει” το 2016

alpha-bank

Με αναλυτική έκθεσή της η Alpha Bank εκτιμά ότι βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων, το 2016 αναμένεται να είναι ικανοποιητική χρονιά για τον τουρισμό και μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, η χρονιά θα “κλείσει” με άνοδο τόσο στις αφίξεις ξένων επισκεπτών, όσο και στα έσοδα. Και αυτό – εξηγεί η Alpha Bank – διότι διατηρεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα ως ασφαλής τουριστικός προορισμός, σε σχέση με γείτονες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να ανακάμψουν συνολικά στο έτος, παρά την αρνητική εικόνα, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω της ενίσχυσης των διεθνών αφίξεων τον Ιούλιο και Αύγουστο, και πολύ περισσότερο λόγο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που έχει πετύχει το υπ.Τουρισμού.

Η θετική αυτή εξέλιξη στον κλάδο του τουρισμού αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης στον κλάδο. Ο Σεπτέμβριος και σε μικρότερο βαθμό ο Οκτώβριος, αναμένεται να είναι κρίσιμοι μήνες, δεδομένου ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των ταξιδιωτικών εισπράξεων, καταλήγει η έρευνα της τράπεζας.

Στην προσπάθεια της να “δικαιολογήσει” την έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι η όποια υστέρηση εμφανίζεται στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο επτάμηνο του ’16 μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται και στις χαμηλότερες τιμές που προσφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου τουρισμού στην Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσουν αλλοδαπούς επισκέπτες, στην προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τον εγχώριο τουρισμό. Σημειώνεται ότι, οι διανυκτερεύσεις των Eλλήνων ταξιδιωτών στα καταλύματα της χώρας αποτελούσαν το 2010 το 29% των συνολικών διανυκτερεύσεων και έως το 2015 μειώθηκαν σταδιακά στο 20%.

Επιπλέον, από την ανάλυση των αφίξεων ανά χώρα προέλευσης (εξαιρουμένης της κρουαζιέρας) παρατηρείται μία αλλαγή στη σύνθεση των ξένων επισκεπτών από το 2014 με “έκρηξη” του αριθμού των επισκεπτών από τις βαλκανικές χώρες, που εν γένει δαπανούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωζώνης.