ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Σπίτι του Πολιτισμού Ρέθυμνο

Ο Σύλλογος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στο δεύτερο κύκλο διαλέξεων που συνδιοργανώνουν, με θέμα “Ρέθυμνο, ανακαλύπτοντας το παρελθόν μέσα από αρχαιολογικές μαρτυρίες”.

Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων που είναι αφιερωμένος στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Διευθύντρια κ. Τζιγκουνάκη και το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας, προκειμένου να γνωρίσουμε τα μνημεία,  στη σκιά των οποίων ζούμε.

Η δεύτερη ομιλία θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο κ. Βάλλια Αγγελάκη, με θέμα “Η παράσταση της Κόλασης και των Κολασμένων στους ναούς του Ρεθύμνου”.

Η παράσταση της Κόλασης αποτελεί διαδεδομένο εικονογραφικό θέμα που απαντά πολύ συχνά στις τοιχογραφίες των ναών της Κρήτης και του Ρεθύμνου κατά τον 14ο και 15ο αιώνα.  Η σκηνή εντάσσεται στον εικονογραφικό κύκλο της Δευτέρας Παρουσίας και εκφράζει τις μεταθανάτιες ανησυχίες του ανθρώπου, καθώς αποτελεί έναν από τους δύο τόπους, στον οποίο μεταφέρεται μετά θάνατον η ψυχή.

Οι σκηνές των κολασμένων εντυπωσιάζουν τον θεατή για τον ρεαλισμό της απεικόνισης. Οι αμαρτωλοί αποδίδονται γυμνοί να τιμωρούνται με το όργανο, με το οποίο διέπραξαν την αμαρτία τους.  Μέσα από την εικονογραφία της παράστασης αντανακλώνται τα κοινωνικά και θρησκευτικά ήθη μιας εποχής επηρεασμένης από τις διαμάχες μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών.

Στο Σπίτι του Πολιτισμού, τη Δευτέρα 2/3/2015 (19.00).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Η Βάλλια Αγγελάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, με θέμα την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της Κρήτης κατά τη Μεσοβυζαντινή περίοδο, με αφορμή τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Ξένου.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και η διδακτορική διατριβή της έχει ως θέμα την παράσταση της δευτέρας Παρουσίας στις τοιχογραφημένες εκκλησίες της Κρήτης.

Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος στην πρώην 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σήμερα εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, στο Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων κ, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων. Έχει πολλές δημοσιεύσεις.

Δείτε που είναι το Σπίτι του Πολιτισμού

Ελλάδα