ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γεύσεις: Ο σεφ προτείνει Τσουρέκι Πασχαλινό

Το Πασχα εφτασε. Μαζι του ηρθαν και οι ιδιαιτερες γευσεις του, αρνι στη σουβλα, μαγειριτσα, λαμπριατικα κουλουρακια, κοκορετσι, γαρδουμακια κ.α. Εγω θα σας δωσω την συνταγη για το Πασχαλινο τσουρεκι.

Υλικα (3 με 4 τσουρεκια)

6 αβγα χωρισμενοι οι κροκοι απο τα ασπραδια
2 1/2 φλιτζ. τσαγιου ζαχαρη λιωμενη
1/2 λιτρο γαλα ζεστο
1/2 φλιτζ. τσαγιου βουτυρο χλιαρο
1 κοφτο κουτ. γλυκου μαχλεπι, κοπανισμενο
1 κοφτο κουτ. γλυκου καρδαμο, κοπανισμενο
ξυσμα και χυμος απο ενα μικρο πορτοκαλι
50 γρ. μαγια νωπη η 2 φακελακια στεγνη, διαλυμενη σε λιγο νερο
αλευρι οσο χρειαστει 1600-1800 γρ. περιπου

Για το αλειμμα

1 αβγο χτυπημενο με 2 κουταλιες της σουπας γαλα.
Χτυπαμε στο μιξερ τα ασπραδια σε μαρεγκα και χωριστα τους κροκους μεχρι να γινουν αφρατοι. Τα ανακατευουμε σε μια λεκανη μαζι με το χυμο, τα μυρωδικα, τη μαγια διαλυμενη σε λιγο νερο και το γαλα με τη ζαχαρη. Ανακατευουμε και ριχνουμε λιγο-λιγο το αλευρι.

Ζυμωνουμε βουτοντας τα χερια στο βουτυρο. Ζυμωνουμε ζωηρα με τις γροθιες μεχρι η ζυμη να γινει λεια και να κανει φουσκαλες. Τοτε την πλαθουμε σαν μπαλα, αλειφουμε την επιφανεια με βουτυρο και την σκεπαζουμε καλα μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (40-45 λεπτα). Ζυμωνουμε για να φυγει ο αερας , την χωριζουμε σε τρια η τεσσερα κομματια και τα πλαθουμε, οπως μας αρεσει (πλεξουδες η σαν φραντζολες).

Τα αφηνουμε σκεπασμενα να φουσκωσουν,  πλασμενα μεχρι να γινουν διπλα (40 λεπτα περιπου). Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 C. Αλειφουμε τα τσουρεκια με το μιγμα αβγου-γαλακτος και τα ψηνουμε στο φουρνο γυρω στα 50 λεπτα, αναλογα με το παχος τους.

Χατζηδημητριου Προδρομος
Chef