ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οι αντιθέσεις ΔΝΤ – Ε.Ε. εμποδίζουν τη συμφωνία

Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

draghi-juncker

Όπως τονίζουν, ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις, τώρα πλέον είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Προσθέτουν ότι η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια και επισημαίνουν:

  • Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
  • Αντιθέτως, συνεχίζουν, η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους, υπογραμμίζουν, χαρακτηριστικά, οι κύκλοι της κυβέρνησης.

Τα δημοσιεύματα

Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνεται και από τον «εμφύλιο» πόλεμο που έχει ξεσπάσει εντός των διαφορετικών θεσμών και αποτυπώνεται στη «βροχή» δημοσιευμάτων και δηλώσεων αναφορικά με τον κατάλληλο χρόνο και τους επαρκείς όρους επίτευξης της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Μετά το δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μη δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας», κίνηση στην οποία αντιτίθεται η Ευρώπη, ήρθαν οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επί της ουσίας αναγνώρισε τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Δύο επιλογές

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, όπως λένε στο Μαξίμου, αποφάσισε προ ημερών να κάνει δύο επιλογές μπροστά στην «κραυγαλέα αντίφαση» στο εσωτερικό των θεσμών: αφενός να κρατήσει στο «συρτάρι» το πολυνομοσχέδιο μέχρι να διαφανεί ότι επίκειται συμφωνία και απελευθέρωση ρευστότητας. Και αφετέρου να θέσει από τώρα το ζήτημα της συνολικής συμφωνίας για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο στη μετά τον Ιούνιο εποχή.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει στο Μαξίμου απολογισμός από τις χθεσινές συναντήσεις των Δραγασάκη και Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι και του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μισέλ Σαπέν και τον Πιερ Μοσκοβισί.

πηγή: efsyn.gr