ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα από το Μουσικό Καρπό: Οι Διαταραχές της Ακοής  και η Αποδοχή των ΑΜΕΑ στην Εκπαίδευση

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟΟ Μουσικός Καρπός αποτελεί, σε τοπικό επίπεδο, ζωτικής σημασίας πνεύμονα πολιτισμού. Γι΄ αυτό το λόγο προσπαθούμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες που διασφαλίζουν την αδιάλειπτη και αδιατάρακτη λειτουργία του μέσα στο χρόνο και τον τόπο.

 Στα πλαίσια των πολιτιστικών μας δράσεων, οι οποίες έχουν διττό χαρακτήρα: παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό, πραγματοποιούμε μια Ημερίδα με θέμα:

“Oι Διαταραχές της Ακοής και η Αποδοχή των ΑμεΑ στην Εκπαίδευση” την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 στο Σπίτι του Πολιτισμού και Ώρα: 18:00 μ.μ.

Αφόρμησή μας η 3η Δεκεμβρίου, ημέρα γιορτής, αγώνα και ευκαιρίας να διαμηνύσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Αποκορύφωση της προσπάθειας αποτελεί η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ατόμων με ατομικές ιδιαιτερότητες και η προστασία κάθε μορφής διάκρισης και αποκλεισμού εις βάρος τους. Η αναπηρία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης, της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Στόχοι μας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας για το σεβασμό και την αποδοχή της προσωπικότητας των ατόμων με ατομικές ιδιαιτερότητες και μαθησιακές διαφορές, η διαμόρφωση θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς καθώς και η δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων.

Το επιστημονικό μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει εισηγήσεις συμπολιτισσών μας που έχουν ασχοληθεί με το χώρο των ατομικών ιδιαιτεροτήτων και το καλλιτεχνικό μέρος περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του Μουσικού Καρπού με τη συνοδεία Επαγγελματιών Μουσικών.

Οι Διαταραχές της Ακοής    

Η έννοια της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι ιδιαιτέρως σύνθετη και η τελειότερη της μορφή , η ομιλία στηρίζετε και συνδέεται άρρηκτα με την ακοή. Οι διαταραχές ακοής και ομιλίας στα παιδιά είναι συχνές, με σοβαρές επιπτώσεις (ψυχικές, κοινωνικές και οικονομικές) σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Η έγκαιρη ανίχνευση τέτοιων δυσλειτουργιών και η πρώϊμη παρέμβαση αξιοποιούν τις δυνατότητες του παιδιού με διαταραχές ακοής και λόγου ώστε να προλαμβάνονται διαταραχές επικοινωνίας, συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες.

Η ενασχόληση της εισιγήτριας ως κλινικού γιατρού και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τα τελευταία χρόνια αμιγώς γύρω από το εν λόγο αντικείμενο. Nέα δεδομένα και μοντέρνες προσεγγίσεις και τεχνικές στις οποίες είχε την ευχέρεια να εντρυφήσει θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό. Επιπλέον, υπάρχει λαμπρό πεδίο έρευνας στο αντικείμενο προσεγγίζοντάς το από τη σκοπιά της εκπαίδευσης.

Δρ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα: Ωτορινολαρυγγολόγος Ακοολόγος – Νευροωτολόγος Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Αποδοχή των ΑΜΕΑ στην Εκπαίδευση

Η παρούσα έρευνα σχεδιάστηκε, για να αποτυπώσει την πραγματικότητα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία στη χώρα μας σήμερα. Αποτελεί μία προσπάθεια να παρουσιαστούν και να καταγραφούν οι απόψεις των ΑΜΕΑ για τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την προσβασιμότητά τους, τις πιθανές ελλείψεις, το πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο βάση των οποίων αντιμετωπίζονται στην εκπαίδευση.

Η έρευνα περιορίστηκε σε ΑΜΕΑ με μερική ή ολική τυφλότητα σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή του συστήματος γραφής Braille κ. Γιώργο Καρβελά και ένα τυχαίο δείγμα 30 παιδιών – μελών του συλλόγου ηλικίας 10 – 18 ετών.    

Βασικός στόχος της έρευνας ήταν να αποτελέσει έναυσμα προς μία διαδικασία “αφύπνισης” και ανταλλαγής απόψεων των συμμετεχόντων. Τα κυριότερα ευρήματα και συμπεράσματα που παρουσιάζονται μας ενημερώνουν για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων, ξεκινώντας από την έλλειψη κατάρτισης των εκπαιδευτικών, την αντιμετώπιση των παιδιών με τυφλότητα από τα βλέποντα παιδιά καθώς και τις ελλείψεις τεχνολογικού υλικού που είναι υψίστης σημασίας για ένα παιδί με προβλήματα όρασης.

Στεφανία Μπαχλιτζανάκη: Βρεφονηπιοκόμος – Ειδίκευση στη Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Συντονιστής στην Ημερίδα θα είναι ο καταξιωμένος γιατρός Δρ Νίκος Παπαδάκης

Η ημερίδα απευθύνεται σε:

  • Άτομα με ιδιαιτερότητες και διαταραχές ακοής και ομιλίας.
  • Γονείς.
  • Φορείς, σωματεία και συλλόγους δημόσιους και ιδιωτικούς που σχετίζονται με τα άτομα με ιδιαιτερότητες.
  • Επαγγελματίες που ασχολούνται με άτομα με ιδιαιτερότητες.
  • Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

Την Παιδική-Νεανική Χορωδία του Μουσικού Καρπού θα συνοδεύουν οι Μουσικοί:

Τρομπέτα: Αντώνιος Μαυράκης
Σαξόφωνο Άλτο: Μποτόνης Μποτονάκης
Πιάνο: Ελένη Αλεξαντωνάκη
Επιμέλεια Προγράμματος: Αντώνιος Μαυράκης

Η εκδήλωση θα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης.

Με φάρο την παιδική δημιουργικότητα, μέσα σε δύσκολους καιρούς, ένα τέτοιο εργαλείο πολιτισμού μας βοηθά να κοιτάζουμε το μέλλον με χαμόγελο  και πίστη. 

Ο Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού
Αντώνιος Μαυράκης