ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια της Λαμπρής

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και αναμειγνύουμε τη βανίλια. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά.

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την ρίχνουμε στο μίγμα με το βούτυρο εναλλάξ με το αλεύρι. Όταν το μίγμα σφίξει, ζυμώνουμε με τα χέρια, ώσπου να γίνει μία ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει.

Πλάθουμε κορδόνια σε πάχος ½ δακτύλου και τα πλέκουμε δίνοντας διάφορα σχήματα, όπως πλεξίδες,σαλιγκαράκια, στριφτά κ.α.

Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αβγού. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να τα δούμε να ροδοκοκκινίζουν.

Υλικά

6 αβγά
½ κιλό ζάχαρη
1 ½ κιλό αλεύρι
50 γρ. αμμωνία
320 γρ. βούτυρο
1/2 κουταλάκι βανίλια