ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα στο Πάνορμο

Πρόβατα

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες αρχές της Κρήτης, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα του νησιού. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε εκτροφή προβάτων στο Πάνορμο Ρεθύμνης την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, με βάση διάγνωση που έχει γίνει από το αρμόδιο εργαστήριο του υπουργείου.

Υπάρχουν όμως υποψίες και για άλλες 3 εκτροφές στην ίδια περιοχή, από τις οποίες έχουν ληφθεί δείγματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου κτηνίατρο Αλέκο Στεφανάκη ο καταρροϊκός πυρετός μεταφέρθηκε στην Κρήτη από σκνίπα που πιθανόν να έφθασε στο νησί από μεταφορά ζώντων ζώων ή τριφυλλιού. Όπως επεσήμανε ο κ. Στεφανάκης ιδιαιτέρως στην Κρήτη η μετάδοση της νόσου ενδέχεται να γίνει πολύ γρήγορα λόγω της πυκνότητας του ζωικού κεφαλαίου. Η Κρήτη διαθέτει περίπου 1.200.000 αιγοπρόβατα. Μόνο οι κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνης παρέδωσαν πέρυσι, βάσει στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, 20.000 τόνους γάλα! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλά από τα εγκεκριμένα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της νόσου, βρίσκονται σε έλλειψη.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης με σχετική ανακοίνωση της ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουν:

Αιτιολογία – Μετάδοση
Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις γίδες. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι οικονομικές, καθώς ο ιός προκαλεί απώλειες ζώων και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Συμπτώματα
-Πυρετός – απώλεια βάρους
-Πρήξιμο στη περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών
-Ρινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη
-Σιαλόρροια
-Πρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο)
-Κουτσαμάρα
-Αποβολή
-Πνευμονία
-Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης

Προφύλαξη
-Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου)
-Παραμονή μέσα στο στάβλο κατά την νύχτα
-Προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών)
-Αποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων
-Σωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.α.)

Θεραπεία

Δε υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική – συμπωματική θεραπεία και χορήγηση βιταμινών με βάση τις οδηγίες κτηνιάτρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Υπηρεσιών Κρήτης

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης : 2810221624
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ρέθυμνου : 2831343819
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου : 2810242625
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου : 2841340530
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων : 2821346606