ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

LuxLeaks: 9 εταιρίες με δραστηριότητα στην Ελλάδα εμπλέκονται στο σκάνδαλο φορο-αποφυγής

Τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες διεθνών επιχειρήσεων-κολοσσών με τις αρχές του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου αποκαλύπτει η μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή εγγράφων (LuxLeaks) με αποφάσεις που δίνουν το πράσινο φως σε σχέδια εταιρειών για την φορολογική ελάφρυνσή τους.

yunker-nea

Την είδηση μεταδίδουν «Τα Νέα», που συμμετέχουν στην εξάμηνη παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Τα έγγραφα δείχνουν ότι εννέα εταιρείες με δραστηριότητα στην Ελλάδα έκαναν μυστικές συμφωνίες φορο-αποφυγής με τις Αρχές του Λουξεμβούργου. Από τις εννέα έχουν κατονομαστεί 5, ενώ οι υπόλοιπες 4 θα αποκαλυψθούν τις επόμενες ώρες. Μέσα σε αυτές είναι οι EFG Eurobank και η Wind.

Τα απόρρητα έγγραφα αφορούν περισσότερες από 343 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Αυτό αποκαλύπτει η νέα παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και μία ομάδα 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.

Όπως αναφέρει η Le Monde, στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο «Luxemburg Leaks» ή «LuxLeaks» η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του «tax ruling» που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες «βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν παρά σε πολύ μικρή κλίμακα».

Σημειώνεται ότι η πρακτική του «tax ruling» είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία επιχείρηση να ερωτήσει εκ των προτέρων ποιας μεταχείρισης θα τύχει από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις.

Οι εταιρείες τις οποίες αφορούν οι αποκαλύψεις – ανάμεσά τους οι Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heniz, Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, JP Morgan, FedEx, Abbot Labaratories, Deutsche Bank, Macquarie – εξοικονομούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στη δημιουργία μίας θυγατρικής, ενός holding ή στην μεταφορά μίας εταιρικής έδρας στο Μεγάλο Δουκάτο με στόχο να καταβάλλουν τους λιγότερους δυνατούς φόρους.

Τα έγγραφα αυτά που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους του ICIJ περιλαμβάνουν εκατοντάδες ιδιωτικές φορολογικές αποφάσεις- γνωστές και ως «συμφωνίες»– που παρέχει το Μεγάλο Δουκάτο σε εταιρείες που επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λουξεμβούργο επί μήνες συγκρούονται για την απροθυμία του τελευταίου να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις του στην ΕΕ, η οποία διερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες της χώρας με την Amazon και την Fiat παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το Λουξεμβούργο παρείχε κάποιες πληροφορίες στην ΕΕ, αλλά αρνήθηκε, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, να κοινοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με τις φορολογικές αποφάσεις. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν κάποιο από αυτά τα έγγραφα είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να αναζητούν οι ελεγκτές της ΕΕ, ωστόσο, πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την ουσία της ευρωπαϊκής έρευνας για τις φορολογικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου.

Οι περισσότερες φορολογικές συμφωνίες εγκρίθηκαν την περίοδο 2008-2010. Η ύπαρξη μικρού μέρους των συμφωνιών αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2012 σε ντοκιμαντέρ του Εντουάρντ Περέν για την δημόσια γαλλική τηλεόραση France 2 και από το BBC, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εγγράφων δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν από δημοσιογράφους.

Η βρετανική The Guardian εκτιμά ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα είναι δυσάρεστες για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 μέχρι το 2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε τον Ιούνιο τέσσερις έρευνες σχετικά με την πρακτική του «tax ruling» στην Ε.Ε. και αφορούν την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Γιβραλτάρ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ΤΑ ΝΕΑ θα προχωρήσουν στην δημοσίευση των ελληνικών υποθέσεων με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

«Έτοιμη» για κυρώσεις η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου εξαιτίας των φορολογικών του πρακτικών, την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και 340 πολυεθνικές εταιρείες.

«Εάν υπάρξει δυσμενής απόφαση, το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να επανορθώσει», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς , εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013. Οι φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το «tax ruling» που επιτρέπει στις πολυεθνικές να ελαχιστοποιήσουν τα φορολογικά τους βάρη και στερεί πολλές χώρες από τα φορολογικά τους έσοδα “δεν αποτελεί ιδιατερότητα του Λουξεμβούργου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες το εφαρμόζουν”, εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου Πιερ Γκραμενιά.

διαβάστε περισσότερα στο thepressproject.gr
στην εφημερίδα Τα Νέα
και στο damomac.wordpress.com