ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση του κ. Ανδρέα Ξανθού με το Σύλλογο Γονέων ατόμων με αυτισμό

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό του Νομού Ρεθύμνης.

Ανδρέας Ξανθός

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παύλος Μελισσινός και η γραμματέας κ. Ειρήνη Κλάδου ενημέρωσαν για τον αγώνα του Συλλόγου με στόχο την παροχή άμεσης παρέμβαση και υποστήριξης στα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά με αυτισμό. Τόνισαν ότι τα άτομα με αυτισμό στην Ελλάδα, ειδικά στις πρώιμες ηλικίες 4-14 ετών, έχουν αυξημένες ανάγκες τόσο στην σωστή και αποτελεσματική εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο, με την υποστήριξη ειδικών εκπαιδευτικών, όσο και στην εντατική ειδική παρέμβαση, καθώς και στην υποστήριξη συνολικά της οικογένειας για να μπορεί να αντεπεξέρχεται. Σημείωσαν ότι ο αυτισμός στην Ελλάδα όταν διαγνωστεί ως αυτόνομη αναπηρία, χωρίς συνοδό νόσημα ή άλλη διαταραχή, δεν αναγνωρίζεται πάντα από τις Επιτροπές ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), ειδικά σε παιδιά με υψηλή λειτουργικότητα και σύνδρομο Άσπεργκερ. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το κόστος για τις μηνιαίες θεραπείες ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης ανέφεραν ότι στο Νομό Ρεθύμνου η παντελής έλλειψη εξειδικευμένων κέντρων δυσκολεύει την παρέμβαση για τα παιδιά.

Στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας για τα ΑμεΑ σε τρεις τομείς παρουσιάζεται παντελής έλλειψη δομών στο Νομό Ρεθύμνου:

Α. Είναι άμεση η ανάγκη για τη δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Νομό και τη στελέχωσή του με Παιδοψυχίατρο και ειδικό προσωπικό.
Β. Η έλλειψη ενός Κέντρου Ημέρας και Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑμεΑ στερεί τους γονείς από ένα ασφαλές, υποστηρικτικό περιβάλλον για τα παιδιά τους τις ώρες που αυτοί εργάζονται. Τα τελευταία χρόνια, μέσω της δράσης «Είμαστε όλοι πολίτες» και με την βοήθεια επαγγελματιών θεραπευτών και ειδικών παιδαγωγών ο Σύλλογος οργάνωσε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης (τώρα εξυπηρετούνται 27 παιδιά) με εσωτερικές και εξωτερικές δράσεις, καθώς και δράσεις κοινωνικοποίησης και ενημέρωσης σε γονείς και το ευρύ κοινό.
Γ. Η Στέγη αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ είναι μια δομή που θα μπορούσε να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, μαθαίνοντας στα άτομα να αυτοεξυπηρετούνται και να διαβιούν αυτόνομα, βρίσκοντας μια στέγη όταν οι γονείς αδυνατούν να τους εξυπηρετούν.

Συγκεκριμένα για το εγχείρημα της δημιουργίας ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο Ρέθυμνο τα μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκαν στην προσπάθεια αδειοδότησης ενός τέτοιου κέντρου και στην φιλοξενία τους στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου. Ανέφεραν ότι έχουν ζητήσει την παραχώρηση ενός ακόμα γραφείου για τις ανάγκες της αδειοδότησης του ΚΔΑΠ ΑμεΑ και έχουν θετική ανταπόκριση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Επίσης ζήτησαν από τον κ. Ξανθό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ήδη υπαρχουσών δομών (Κέντρο Ψυχικής Υγείας).

Ο κ. Α. Ξανθός αναγνώρισε τις οξυμμένες ανάγκες των οικογενειών των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι οποίες καταφεύγουν σε άλλες πόλεις της Κρήτης για διαγνώσεις και δήλωσε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Νομό. Ως πρώτο βήμα ενίσχυσης των υπαρχουσών δομών ανέφερε την τοποθέτηση δυο παιδοψυχιάτρων (έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός του ενός και επίκειται ο διορισμός του δεύτερου) για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Επίσης σε συνεννόηση με την υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Άννα Τριχοπούλου έχει ληφθεί μέριμνα για την περιοδική υποστήριξη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με τις ειδικότητες ενός παιδοψυχολόγου, ενός λογοπεδικού κι ενός κοινωνικού λειτουργού. Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι, παράλληλα με τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες των γονιών, η μέριμνα για τα άτομα με αυτισμό αποτελεί μια λειτουργία που οφείλει να διασφαλίζει μέσα από οργανωμένες υπηρεσίες το Κοινωνικό Κράτος. Θα αναζητηθούν, κατέληξε ο κ. Ξανθός, τρόποι επίλυσης των προβλημάτων σε συνεννόηση με τους Φορείς της Ψυχικής Υγείας, τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να προκριθούν οι προσφορότερες λύσεις σε κάθε περίπτωση.