ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα Λιβάδια Μυλοποτάμου

Ανοικτή συζήτηση με κατοίκους των Λιβαδίων για τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, τις πολιτικές εξελίξεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, διοργάνωσε η Ο.Μ. Δήμου Μυλοποτάμου του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 17/09/2014.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός, ο γεωπόνος και υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου κ. Μανόλης Μαυρογιάννης, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σκεύος Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι από όλους τους τοπικούς φορείς των Λιβαδίων.

Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα Λιβάδια Μυλοποτάμου

Ο κ. Α. Ξανθός αναφέρθηκε στην σημαντική κοινωνική απήχηση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας και στον πανικό που έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό μπλοκ και τα δημοσιογραφικά του «υποστυλώματα». Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μη διαπραγματεύσιμη με την τρόικα και τους δανειστές η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η άμεση ανακούφιση των αδύναμων, η κατάργηση και όχι η «διόρθωση» του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, η «σεισάχθεια» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κατάργηση της πολιτικής ασυλίας απέναντι στον πλούτο (στην οποία επίσημα αναφέρθηκε ο κ. Λ. Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης), η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και ο δημοκρατικός μετασχηματισμός του Κράτους, των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Απέναντι στο προφανές πολιτικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιστρατεύει τη γνωστή και ανεύθυνη κινδυνολογία της «φυγής κεφαλαίων» στο εξωτερικό, της εξόδου της χώρας από το ευρώ, της διακινδύνευσης των θυσιών του ελληνικού λαού. Η κοινωνία όμως ξέρει ότι αυτό που έχει συμβεί τη μνημονιακή περίοδο -πέραν της οικονομικής και παραγωγικής καταστροφής- είναι και μια τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ των τραπεζών, των χρηματαγορών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και κυρίως, οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έχει πληγεί πρωτίστως είναι το Κράτος Δικαίου, το Κοινωνικό Κράτος και η Δημοκρατία στη χώρα. Γι’ αυτό και το αίτημα να σταματήσει η μνημονιακή λεηλασία και να υπάρξει δημοκρατική πολιτική διέξοδος μέσα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αποκτά συνεχώς αυξανόμενη δυναμική και θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις της επομένης περιόδου.

Ο κ. Μ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε τους κατοίκους για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με νέα ΚΑΠ 2014-2020 (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα επιφέρει σημαντική μείωση στο αγροτικό εισόδημα στην Κρήτη μέσω της περικοπής των επιδοτήσεων (ειδικά των ελαιοκαλλιεργητών και των κτηνοτρόφων λόγω της δραστικής περικοπής της εξισωτικής αποζημίωσης με βάση τους περιορισμούς στην «επιλεξιμότητα» των βοσκήσιμων εκτάσεων). Οι μεγάλοι χαμένοι από τη νέα ΚΑΠ θα είναι η πλειονότητα των μικρομεσαίων αγροτών, αφού το νέο μοντέλο προβλέπει τη σημαντική μείωση των άμεσων ενισχύσεων ανά περιφέρεια, επιδότηση με βάση την έκταση που κατέχει κάθε γεωργική εκμετάλλευση και προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στο «πρασίνισμα» των εκτάσεων και όχι στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Μ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις του μνημονίου στη γεωργία-κτηνοτροφία, που όπως διαπιστώθηκε είναι ισοπεδωτικές. Η εγκατάλειψη των καλλιεργειών και των εκτροφών λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και μειωμένης τιμής παραγωγού, η έλλειψη ρευστότητας για οποιαδήποτε δραστηριότητα (υποδομές, αγροτικά εφόδια, κλπ.) και η καθυστέρηση των προγραμμάτων του αγροτικού χώρου (βιολογικά, σχέδια βελτίωσης, νέοι γεωργοί κλπ.) συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Το ξεπούλημα της ΑΤΕ, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των αγροτών από το πρώτο ευρώ, η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ σε πολλές περιοχές με αναγκαστική απαλλοτρίωση και ξεπούλημα της αγροτικής γης, η διάλυση-ιδιωτικοποίηση των ερευνητικών ιδρυμάτων (ΕΘΙΑΓΕ), η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, το ξεπούλημα συνεταιριστικών επιχειρήσεων (π.χ. Δωδώνη, Βιομηχανία Ζάχαρης) και η απαξίωση των συλλογικών οργάνων των αγροτών (συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι, ομάδες παραγωγών κλπ.), υπονομεύουν την προσπάθεια για την παραγωγική αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα και την αξιοπρεπή επιβίωση του αγροτικού κόσμου.

Ειδική αναφορά έγινε για τα 387,4 εκ. ευρώ των αγροτικών ενισχύσεων που δόθηκαν τα έτη 2008-2009, τα οποία σήμερα ΕΕ ζητά πίσω από τους παραγωγούς, δημιουργώντας ένα επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στη ήδη αποδεκατισμένη αγροτική οικονομία.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Α. Ξανθός και ο κ. Μ. Μαυρογιάννης τόνισαν την προτεραιότητα που έχει στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωτογενής τομέας και ειδικά η κτηνοτροφία, που αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κλάδο με δυνατότητα να συμβάλλει και στη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού, αλλά και στην εξαγωγική προοπτική της χώρας. Δήλωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ και των αποφάσεων για την «επιλεξιμότητα» των βοσκήσιμων εκτάσεων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην περιοχή και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, πάντα βέβαια στα πλαίσια ενός σοβαρού εθνικού-περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού για την αγροτική οικονομία, με «εργαλείο» την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και της συλλογικής εκπροσώπησης των αγροτών και κυρίως, στα πλαίσια της διαφανούς, δίκαιης και παραγωγικής αξιοποίησης των επιδοτήσεων.