Οδηγίες για την προστασία του κοινού από τον κορονοϊο

Οδηγίες για την προστασία του κοινού από τον κορονοϊο:

Μένουμε στο σπίτι
Ακολουθούμε τις οδηγίες για αποφυγή μετακινήσεων και συγχρωτισμού.
Αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, ειδικά εάν έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με αντισηπτικό αν δεν είναι εμφανώς λερωμένα και με σαπούνι και νερό αν είναι λερωμένα. Προσοχή στη συναλλαγή χρημάτων και την επαφή με επιφάνειες στις οποίες ακουμπά πολύς κόσμος ή χρήματα. Μετά από κάθε επαφή με χρήματα πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Δεν φοράμε μάσκα αν είμαστε υγιείς. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτικό μέτρο σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.

Δεν φοράμε γάντια σε καμία περίπτωση εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσουμε τα χέρια μας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.

Ακολουθούμε αναπνευστική υγιεινή
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και πετσετάκια μιας χρήσης για τις επιφάνειες.
Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό και τη μύτη μας.

Ελένη Ιωαννίδου
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος