ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΚΑ: Ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία, υπονομεύουν τις επικουρικές συντάξεις!

Σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), ώστε να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις Ιούνη – Ιούλη, προχωρά η διοίκηση του ΕΦΚΑ, όπως αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΤΕΑΕΠ θα πωλήσει μερίδια από το «Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας, συνολικού ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 70 εκατ. ευρώ τον Ιούνη και άλλα 85 εκατ. ευρώ τον Ιούλη προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις, καθώς ο κλάδος της επικουρικής σύνταξης αποδεικνύεται ελλειμματικός. Την απόφαση καταψήφισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και εκπρόσωπος των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ, αναδεικνύοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ενώ απαίτησε την κάλυψη των τυχόν ελλειμμάτων του ΕΤΕΑΕΠ από το κράτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΤΕΑΕΠ καταφεύγει στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, και ενώ το κράτος ποτέ δεν συμμετείχε στη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων. Επιπλέον, η διαχρονικά τεράστια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, η υποδηλωμένη ή ανασφάλιστη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και η μεγάλη ανεργία, που στερούν πόρους και από την επικουρική ασφάλιση, επιβάρυναν σταθερά την κατάσταση. Η προηγούμενη οικονομική κρίση έδωσε νέο χτύπημα στα οικονομικά των επικουρικών ταμείων, ενώ με το τρίτο μνημόνιο και τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που επιβλήθηκε, προδιαγράφηκε η παραπέρα συμπίεση των επικουρικών συντάξεων.

Ετσι, παρά τις μεγάλες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, παρά την κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στη φτωχοποίηση, και ενώ οι επικουρικές συντάξεις των νέων συνταξιούχων μέσα από το νέο σύστημα των «καθορισμένων εισφορών», που φέρει τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμα χαμηλότερες από αυτές των «παλιών» συνταξιούχων, τα οικονομικά του ΕΤΕΑΕΠ συνεχίζουν σταθερά να χειροτερεύουν.

Μέσα σε αυτήν τη δυσοίωνη πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους, με τη δημιουργία του ΤΕΚΑ. Ετσι, από τη μία θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις των νέων εργαζομένων στο μέλλον, από την άλλη σφίγγει τη θηλιά της οικονομικής δυσπραγίας στο ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο στερείται τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Μ’ αυτόν τον τρόπο υπονομεύει παραπέρα τις συντάξεις που αποδίδει σήμερα το ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και τις συντάξεις όσων ασφαλισμένων παραμένουν σε αυτό και θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, στην οποία καταφεύγει σήμερα η διοίκηση του ΕΦΚΑ, δεν είναι παρά το προανάκρουσμα για ακόμα χειρότερες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.