ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

1.557.200 πακέτα τσιγάρα κατασχέθηκαν στο πλοίο που εντοπίσθηκε στα Σφακιά!

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά πρόκειται να προσαχθούν το πρωί της Κυριακής οι 6 συλληφθέντες (Ουκρανοί) μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, «GOLENDRI», σημαίας Τανζανίας, μαζί με τον φάκελο της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος τους, μετά τον εντοπισμό από τις λιμενικές αρχές μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων μέσα στο πλοίο.

epis_c-630

Τα λαθραία τσιγάρα που κατασχέθηκαν ανέρχονται σε 1.557.200 πακέτα, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και δασμών ανέρχεται στο ποσό των 6.019.186,94. Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό και άλλων συνεργών.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τα στοιχεία που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα, το πρωί της 15-06-2017 το Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 090 εντόπισε το φορτηγό πλοίο «GOLENDRI», στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, να πλέει χωρίς να έχει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.). Άμεσα και υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου το πλοίο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Το βράδυ της ίδιας μέρας το πλοίο σταμάτησε σε απόσταση 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές των Σφακίων Κρήτης. Ταυτόχρονα, μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ του Π.Α.Θ. 090, εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το «GOLENDRI». Το ταχύπλοο έδεσε δίπλα στο φορτηγό πλοίο και ξεκίνησε μεταφόρτωση χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα. Παράλληλα εντοπίστηκαν τέσσερα φορτηγά αυτοκίνητα στη ξηρά, στα οποία επρόκειτο να μεταφορτωθούν τα λαθραία τσιγάρα.

Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του Π.Α.Θ. 090, το ταχύπλοο σκάφος και τα φορτηγά αυτοκίνητα στη ξηρά τράπηκαν σε φυγή, ενώ το φορτηγό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του. Τα τέσσερα φορτηγά αυτοκίνητα καθώς και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκφόρτωσης εγκαταλείφθηκαν στην ξηρά και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν.

Το Π.Α.Θ. 090 καταδίωξε το πλοίο και στελέχη του Λιμενικού πραγματοποίησαν έφοδο (ρεσάλτο), προκειμένου να συλλάβουν το πλήρωμα και να ακινητοποιήσουν το πλοίο πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε, το οποίο στη συνέχεια οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και μετά από έρευνα που έγινε στα αμπάρια του πλοίου, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα λαθραία τσιγάρα. Το «GOLENDRI» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι «Μπαρ» του Μαυροβουνίου με δηλωθέντα προορισμό το λιμάνι «Τομπρούκ» της Λιβύης. Πλοίο και τσιγάρα κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ συνελήφθησαν τα έξη μέλη πληρώματος, Ουκρανικής υπηκοότητας.