ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

11 Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

11o-antiratsistiko-festival-rethymnou

Το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουνίου στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, με στόχο την ελεύθερη έκφραση και την ενημέρωση των πολιτών σε μία εποχή που τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις έχουν την ανάγκη -όπως αναφέρουν οι διοργανωτές- να αναπνεύσουν και να εκδηλωθούν.

Εκδηλώσεις, δράσεις, ομιλίες προβολή ταινίας, μπάντες και μουσικά σχήματα, αλλά και ανταλλακτικά χαριστικά παζάρια, θα βοηθήσουν την επικοινωνία του κόσμου που θα βρεθεί στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Μεταξύ αυτών, το LGBTQ κίνημα στην Ελλάδα και η παρουσίαση του 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικότητας lgbtqi+ pride Κρήτης, τα θέματα των ΑΜΕΑ, όπως Ψυχική Υγεία και το Κοινωνικό Στίγμα, σκάκι, πάγκος με παιχνίδια από την Ανατολή, Workshop, ενώ θα λειτουργεί και αυτο-διαχειριζόμενο κυλικείο.

Μεταξύ των ομιλιών και συζητήσεων που έχουν προγραμματισθεί ξεχωρίζουν τα θέματα: «Καπιταλισμός, Πόλεμος, Φασισμός», «Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής μέχρι την Ουκρανία», συζήτηση με μετανάστες και πρόσφυγες για νομιμοποίηση, άσυλο και κρατικές πολιτικές. Ερωτήματα, θέσεις, ταυτότητες, στάση ζωής, επιλογές, που θέλουν απάντηση και αποδοχή ακόμα και μέσα από το αντιρατσιστικό φεστιβάλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Δε θέλουμε να μας κοιτάνε έτσι, επειδή, είμαι εγώ, εσύ, όλοι μας…», υποστηρίζουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, καταθέτοντας απλές προτάσεις, με λέξεις όμως που έχουν τη δική τους δύναμη… «Γιατί χρειάζομαι άδεια παραμονής αφού γεννήθηκα εδώ; Το Αφεντικό μου, μου είπε, αν δεν θέλω να με απολύσει να ρίξω το παιδί μου… Της είπα πως είμαι ερωτευμένος μαζί της, δε ήθελα να με κοιτάει έτσι επειδή κάθομαι σε ένα καροτσάκι… Δεν θέλω να με κοιτάνε έτσι επειδή είμαι γκέι. Πρόσφυγες άνεργοι, φασίστας οροθετικοί, αριστερός μουσουλμάνος, τρανς, γυναίκα, χρήστης ουσιών, Ρομά, λεσβία, τυφλός, ιερόδουλος, περίεργος, αναρχική σχιζοφρενής, χοντρή, διαφορετική…».

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 5/6/15

18:00 Το LGBTQ κίνημα στην Ελλάδα και παρουσίαση του 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικοτητας: lgbtqi+ pride Κρήτης. Ομιλήτριες: Η Μυρτώ Έλενα Μαγγιώρου και μέλη από το Συντονιστικό του Φεστιβάλ.

19:30 ΑΜΕΑ Ψυχική Υγεία και το Κοινωνικό Στίγμα: από το άλλοθι στην χειραφέτηση.  Ομιλητές: Εμμανουήλ Τζανάκης (καθηγητής Κοινωνιολογίας) – Χρήστος Κωνσταντακόπουλος από την κίνηση χειραφέτησης ΑΜΕΑ, Μηδενική Ανοχή.

Παράλληλες Δράσεις: Σκάκι, Χαριστικό-Ανταλλακτικό Παζάρι, Πάγκος με παιχνίδια από την Ανατολή, Workshop για το φύλο και την σεξουαλικότητα (θα ξεκινήσει στις 20:00) από την ομάδα Φύλο και Φτερό.
*Θα υπάρχει αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο.

Στις 20:00 θα προβληθεί η ταινία: MaTRiarchy του Νίκου Κορνήλιου.

Μπάντες:
Χνάρια,
Bismouth,
Ramona Betrayed Us,
Babel Trio

Σάββατο 6/5/15

18:00 Καπιταλισμός, Πόλεμος, Φασισμός: Από την δίκη της χρυσής αυγής μέχρι την Ουκρανία. Ομιλητές: Θανάσης Καμπαγιάννης-μέλος της πολιτικής αγωγής για την δίκη της Χρυσής αυγής, Νίκος Χαραλαμπόπουλος – μέλος της Αντιπολεμικής διεθνιστικής κίνησης.

19:30 Συζήτηση με μετανάστες και πρόσφυγες για νομιμοποίηση, άσυλο και κρατικές πολιτικές. Ομιλητές: Μέλος από το Στέκι μεταναστών των Χανίων και μέλη από την ομάδα freedoc της Αθήνας.

Παράλληλες Δράσεις: Σκάκι, Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι, Πάγκος με παιχνίδια από την Ανατολή, Workshop για το φύλο και την σεξουαλικότητα (θα ξεκινήσει στις 19:00) από την ομάδα Φύλο και Φτερό.
*Θα υπάρχει αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο.

Μπάντες:
Διττό Μοτίβο,
Πέτρος Παπαμιχαήλ (Κοτζάμ),
Adam,
Μαρία Κώτη, Στέλιος Συκάκης και Σταύρος Μαραγκουδάκης.