ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

120 δόσεις: Τι θα ισχύσει για τα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους

Για σημαντικές ρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις μίλησαν οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε ένα συνολικό πακέτο παροχών, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες μέρες, και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής τη Δευτέρα, αλλά να προτιμήσει να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Θέλουμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και όχι τους κακοπληρωτές, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτού δώσει τη σκυτάλη στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για να αναφέρει τα βασικά σημεία της ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το καινοτόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής», καθώς για πρώτη φορά θα έχουν το δικαίωμα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής.

Όπως εξήγησε το κούρεμα προσαυξήσεων θα είναι 85% και η νέα μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% οφειλή θα μπορεί να εξοφλείται σε 12 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση, τόνισε, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων 100% αν πληρώσουν άμεσα και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις, ενώ για τους αγρότες η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και -όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου- η διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ που θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου, ίσως και την επόμενη μέρα.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στους 80.000 ασφαλισμένους που μέχρι τώρα είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλής, παρότι πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια. Όπως είπε η ρύθμιση είναι μεγάλο ευεργέτημα γι’ αυτούς, εξηγώντας ότι με μια μικρή παρακράτηση θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Ειδικά για τους αγρότες, είπε αλλάζει το όριο της οφειλής, δηλαδή από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο οφειλής θα αυξηθεί στις 6.000 ευρώ.

Ακόμη, αναφερόμενη στις συντάξεις χηρείας τόνισε ότι ικανοποιούμε πλήρως τα αιτήματα, όπως μας είχαν εκφραστεί. Η υπουργός εξήγησε ότι αυξάνεται από το 50% στο 70% το ποσοστό της σύνταξης που θα λαμβάνεται, η ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη για τα παιδιά και η λήψη της σύνταξης μέχρι τα 24 έτη των παιδιών.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη θέσπιση πλαισίου για τις απολύσεις. «Για πρώτη φορά θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις, ότι δηλαδή θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες», είπε και υπογράμμισε πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο που ακουμπά την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών».

Για Εφορία

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την Εφορία, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε με τη σειρά της πως πρόκειται για μια παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες.

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις με βάση τη φορολογική δήλωση και διευκρίνισε πως αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες. Όλα τα φυσικά πρόσωπα εν δυνάμει μπορούν να ενταχθούν, είπε.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι για εισόδημα έως 10.000 ευρώ προβλέπεται ελάχιστη δόση 30 ευρώ, και αυτό είπε είναι «βασική διαφοροποίηση απ’ τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας». Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ ανέφερε ότι θα υπάρχει συντελεστής και θα λαμβάνεται υπόψιν και ο αριθμός τέκνων.

Η εφάπαξ καταβολή προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων 100%, ενώ ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι οι 18. Η κ. Παπανάτσιου επανέλαβε εξάλλου ότι η ένταξη στη ρύθμιση σημαίνει αναστολή μέτρων κατάσχεσης.

Για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είπε ότι θα ισχύει το ίδιο με τα φυσικά πρόσωπα.

Η κ. Παπανάτσιου εκτίμησε ότι η σχετική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία δύο μέρες μετά την ψήφιση και έθεσε ως πιο πιθανή ημερομηνία την 14η Μαΐου, εφόσον ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο.

Για τους ΟΤΑ

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους δήμους και επισήμανε πως το νομοσχέδιο αποτελεί «μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και για το πεδίο της αυτοδιοίκησης» και όχι μια αποσπασματική πρωτοβουλία.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, αποτελεί «ρύθμιση ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως αποτελεί «πολύ σημαντική ρύθμιση και για τους ίδιους τους δήμους», καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ συν τις οφειλές προς τις επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

«Θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός εισπραξιμότητας για τους δήμους», σημείωσε καθώς και ότι «αποτελούσε αίτημα του χώρου της αυτοδιοίκησης».