ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το αλκοόλ και τους νέους από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των επαγγελματιών μονάδων υγείας του ΕΣΥ σε συγκεκριμένες δράσεις/παρεμβάσεις στον μαθητικό πληθυσμό και την κοινότητα, η 7η ΥΠΕ Κρήτης διοργανώνει το πρώτο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ “ΑΛΚΟΟΛ και ΝΕΟΙ”».

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης στο Ηράκλειο (ισόγειο), κατά τις ώρες 09.00-15.00 και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ όλων των Υγειονομικών Περιφερειών, σύμφωνα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος τους.

Διοργανώνεται από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης (Αλκοολογικό Ιατρείο Πα.Γ.Ν.Η. – Σύλλογος ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα Αλκοόλ «ΚΟΠΑ»), το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, το ΚΕΣΑΝ-Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Οι συμμετέχοντες των απομακρυσμένων περιοχών θα το παρακολουθήσουν διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση. Παράλληλα, οι επαγγελματίες υγείας των μονάδων υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες δια ζώσης.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατανόηση όλων εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν τη χρήση αλκοόλ, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και αυξημένης ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα στις νέες γενιές και η διαμόρφωση κοινού, σε πανελλήνιο επίπεδο, εκπαιδευτικού υλικού και διαδραστικών εργαλείων για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού προβλήματος, όπως είναι αυτό της χρήσης/κατανάλωσης αλκοόλ και των επιπτώσεων της.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των συμμετεχόντων, η δράση στοχεύει στην υλοποίηση στοχευμένων και συντονισμένων παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας από τους επαγγελματίες υγείας, στις σχολικές μονάδες και την ευρύτερη κοινότητα της περιοχής ευθύνης των Μονάδων Υγείας που υπηρετούν.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο σύνολο του θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο του 2022, παρέχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής σε αυτό νέων επαγγελματιών υγείας των δημόσιων μονάδων υγείας όλων των Υ.ΠΕ., αλλά και εργαζομένων σε οργανισμούς, φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που εμπλέκονται με το θέμα και την προαγωγή της δημόσιας υγείας στην κοινότητα.