ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συνεργατικής Δημιουργικότητας στο Ρέθυμνο

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συνεργατικής ΔημιουργικότηταςΠανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργικής Έκφρασης Μαθητών Δημοτικών Σχολείων με Θέμα: «Ας φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας», από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ανέλαβαν την διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημιουργικής Έκφρασης Μαθητών Δημοτικών Σχολείων με Θέμα: «Ας φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας» για το σχολικό έτος 2104-2015.

Ο 1ος Πανελλήνιος διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες μαθητών (από την ίδια τάξη, από διαφορετικές τάξεις του ιδίου σχολείου ή και διαφορετικών σχολείων) με την υποστήριξη και τον συντονισμό του διδακτικού προσωπικού των σχολείων αυτών (δάσκαλοι, μουσικοί, εικαστικοί, γυμναστές, πληροφορικοί, ξένων γλωσσών κ.α).

Κατηγορίες Διαγωνισμού

Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν τις προτάσεις τους μέχρι 15/2/2015 για το πώς φαντάζονται το σχολείο των ονείρων τους με βάση τις εξής κατηγορίες:
1. Τέχνη του λόγου :Ποίηση, Παραμύθι/Εικονογραφημένο παραμύθι, Νουβέλα, Μύθος, Δοκίμιο)
2. Μουσική/τραγούδι/χορός /κίνηση/ θεατρικό δρώμενο
3. Πλαστικές Τέχνες: ζωγραφική/σχέδιο/ grafiti/ ψηφιδωτό /Υφαντουργία/ αγγειοπλαστική/ κεραμική /γλυπτική/χαρακτική, κατασκευές κ.α
4. Νέες Τεχνολογίες (Αnimation, κόμικ/ γελειογραφίες, Video / digital storytelling)

Επιτροπές του διαγωνισμού

Σε κάθε κατηγορία συστήθηκε επιτροπή κρίσης από αναγνωρισμένους επιστήμονες στο πεδίο. Συγκεκριμένα:

Α. Η κριτική επιτροπή της 1ης κατηγορίας: Τέχνη του Λόγου η οποία αποτελείται από την κ. Ζερβού Αλεξάνδρα, την κ Ελπινίκη Νικολουδάκη και την κ Βιβή Θώμου καθηγήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Β. Η κριτική επιτροπή της 2ης κατηγορίας αποτελείται από:
1. Κουτσούμπα Μαρία (πρόεδρο) Καθηγητρια Παν. Αθηνών
2. Γκιόσσο Γιάννη Καθηγητή Συμβουλο Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
3. Αργυρίου Μαρία πρόεδρο της Ένωσης Εκπ/κών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ)
4. Τριχάκη Κυριακή ειδικό επιστημονικό προσωπικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο: «Μουσική με έμφαση στη Μουσικοπαιδαγωγική»

Γ. Η κριτική επιτροπή της 3ης κατηγορίας: Πλαστικές Τέχνες αποτελείται από:
1.Βασίλη Βλασταρά Επίκουρο Καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών Αθήνας
2. Απόστολο Μαγουλιώτη Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
3. Χρηστίδη Κων/νο Διδάσκων εικαστικών Σχολή επιστημων Αγωγής Παν.Κρήτης

Δ. Η κριτική επιτροπή της 4ης κατηγορίας: Νέες Τεχνολογίες αποτελείται από:
1. Σπαντιδάκη Γιάννη,Αν. Καθηγητή ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης,
2. Ζαράνη Νικόλαο, Αν.Καθηγητή ΠΤΠΕ Πανεπιστημίου Κρήτης
3. Παπαδοπουλου Μαρία, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ πανεπιστημίου Θεσσαλίας
4. Φιλιππούση Γιώργος, Διδακτορας ΠΤΔΕ Παν.Κρήτης

Υποβληθείσες προτάσεις

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υπεβλήθησαν 440 προτάσεις στις οποίες συμμετείχαν 350 περίπου εκπαιδευτικοί και 2.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Τελετή βράβευσης

Η Τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο Δ7 στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Στην τελετή θα βραβευτούν τα σχολεία που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις ανά κατηγορία με βάση την κρίση των ειδικών επιτροπών.

Τα σχολεία που δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν στο Ρέθυμνο θα συμμετέχουν στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης με την υποστήριξη του Εργασυτηρίου Δια βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Η τελετή βράβευσης θα μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο από το διαδίκτυο στην διεύθυνση creativity.edu.gr

Τα σχολεία που θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις θα λάβουν εκτός από τον σχετικό έπαινο ένα λογισμικό «Office 2013» χορηγία της Microsoft και από ένα βιβλίο σχετικά με τα κίνητρα στην μάθηση χορηγία του εκδοτικού οίκου Gutemberg.

Πρόγραμμα Τελετής Βράβευσης

Στην τελετή βράβευσης έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν:
1. Η κ Παυλίνα Παμπούδη συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 ποιητικές συλλογές, 4 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχει γράψει αρκετά σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.
2. Η κ. Τατιάνα Ζωγράφου συνθέτης τραγουδιών για μικρούς και μεγάλους! Εχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα έξι δισκογραφικές εργασίες με αξιοσημείωτη επιτυχία και με τη συμμετοχή στα τραγούδια της σπουδαίων ερμηνευτών όπως η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Τάσος Αποστόλου,ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Κώστας Θωμαϊδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.ά.

Στην τελετή βράβευσης θα συμμετάσχουν με τραγούδια τους:

1. Η παιδική χορωδία «Μουσικός Καρπός» υπό τον συντονισμό του κ. Αντώνη Μαυράκη
2. Η χορωδία τα «Καρδερινάκια», υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Χριστουλάκη και Ελένης Περπιράκη
3. Η χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε υπό την διεύθυνση της κ. Τριχάκη