ΑΠΟΨΕΙΣ Ελισάβετ Μανιατάκη

200 έφηβοι, µία Κουτσή Κατσίκα και ένας θησαυρός 10.000 στίχων

Στη νέα βιβλιοθήκη του Ρεθύµνου, οι στίχοι από ένα ποίηµα τετρακοσίων ετών δραπέτευσαν απο το χαρτί και φτερούγισαν ανάµεσα στα ράφια για να πάρουν πνοή από το στόµα 200 εφήβων που απήγγειλαν, τραγούδησαν, αυτοσχεδίασαν, έστησαν παραστάσεις και δηµιούργησαν µικρές κινηµατογραφικές ταινίες.

25 οµάδες του Εφηβικού Κυνηγιού παρουσίασαν η µία µετα την αλλη συνεχόµενα αποσπάσµατα απο το µοναδικό ποίηµα του Βιτσέτνζου Κορνάρου. Το έργο παρουσιάστηκε ολόκληρο µεσα στις τρεις ωρες που διήρκησε η εκδήλωση της Φιλαναγνωσίας. Την περασµένη Κυριακή, ο ενθουσιασµός των παιδιών και η οµορφιά της καθε παρουσίασης έφεραν δάκρυα στα µάτια των διοργανωτών και οσων αγαπούν την Ελληνική γλώσσα και την ποικιλία των διαλέκτων της.

Η Κρητική Διάλεκτος, την οποία αγάπησε ο Ενετός στην καταγωγή δηµιουργός, βγηκε απο τα στόµατα των µικρων Ρεθεµνιωτών, που έκρυψαν για λιγο στην τσεπη τα κινητά τους τηλέφωνα προκειµένου να µας αφηγηθούν και να µας τραγουδήσουν για τον Ερωτόκριτο, για την Αρετούσα και για τα άλλα µυθικά πλάσµατα. Αγάπησαν, φοβήθηκαν, γέλασαν, ερωτεύτηκαν, απελπίστηκαν, τόλµησαν, πάλεψαν, έχασαν και νίκησαν το µεσηµέρι της Κυριακής, σε µια γλώσσα που εχει διανύσει τέσσερις αιώνες και ακόµα µιλιέται ζωντανεύοντας τις σκέψεις και τα αισθήµατα των ανθρώπων.

Οσοι αγαπήσαµε εκείνη τη µέρα, ευχαριστούµε απο καρδιάς την πρόθυµη φιλοξενία του προέδρου της Βιβλιοθήκης, αλλά και το Μουσικό Σχολείο για την υπέροχη µελωδική εκκίνηση της εκδήλωσης.

Οι παρουσιάσεις συντονίστηκαν µε την γλυκύτητα της Μαρίας Αλεξάκη που µάζι µε µια µικρή παρέα από την «Κατσίκα» ετοιµάζουν ενα Παιδικό και ένα Εφηβικό Κυνήγι µε όµορφες εκπλήξεις. Αν δεν µας κάνει έκπληξη ο καιρός αυτό το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες έφηβοι και παιδιά θα κυνηγήσουν τους κρυµµένους θησαυρούς της πόλης µας. Ηδη οµως από την περασµένη Κυριακή, η παρέα που την ευγένεια, το ήθος και την ευρηµατικότητά της συντονίζει ο Ανδρέας Μπενάκης, έχει οδηγήσει τα Ρεθεµνιωτόπουλα σε έναν γλωσσικό θησαυρό 10.000 στίχων.

Ελισάβετ Μανιατάκη
Φυσικος – Διδακτωρ Βιολογιας