ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού – Αφορμή για εκπαιδευτικές δράσεις

handsΗ 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Την 21η Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.

Η ιστορία δείχνει πώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ανέχειας, κρίσης θεσμών και αξιών, ελλοχεύει ο κίνδυνος του εκφασισμού της κοινωνίας. Ιδιαίτερα σήμερα, λοιπόν, το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού δεν μπορεί να έχει επετειακό χαρακτήρα. Αποτελεί μια ευκαιρία για να στείλουμε ένα μήνυμα διαρκούς αγώνα ενάντια σε όλους εκείνους που επιχειρούν να γυρίσουν προς τα πίσω το ρολόι της ιστορίας και να επενδύσουν σε ρατσιστικές και νεοναζιστικές πρακτικές. Αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση αλλά και δράση ώστε σαν κοινωνία να προστατέψουμε όλα τα πιθανά θύματα αυτών των αντιλήψεων, είτε αυτά είναι Έλληνες είτε ξένοι.

Ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, η αντιρατσιστική και διαπολιτισμική εκπαίδευση έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας καθώς παρατηρείται έντονο το φαινόμενο οι ρατσιστικές και νεοναζιστικές ιδέες να διεισδύουν στα σχολεία, εντάσσοντας στις συμμορίες τους ανήλικα παιδιά, καλλιεργώντας το φανατισμό και το μίσος.

Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε υποχρέωση, με όσα μέσα διαθέτουμε, να εξοπλίσουμε τους μαθητές μας ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φασισμό. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για ένα δημοκρατικό σχολείο, για ένα σχολείο με ελευθερίες, που θα αποδέχεται και θα στηρίζει όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις, για ένα σχολείο που θα δείχνει σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φυλής, θρησκείας και χρώματος

Με αφορμή την 21η Μαρτίου, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων και κάθε συνάδελφο ξεχωριστά να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να οργανώσουν στο κάθε σχολείο, στην κάθε τάξη, δράσεις που θα προάγουν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Ενδεικτικά προτείνουμε παρακάτω μια σειρά από σχετικά βιωματικά παιχνίδια, αντιρατσιστικά βίντεο και σχέδια μαθήματος αλλά και ταινίες που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους συναδέλφους.

Πολύ περισσότερο υλικό για την στήριξη των δράσεων τους μπορούν να βρίσκουν οι συνάδελφοι από το αρχείο της Αντιφασιστική Ομάδας της ΕΛΜΕΡ που συναντιέται κάθε Τρίτη στο Στέκι των Καθηγητών στις 8 μ.μ.