ΕΞΟΔΟΣ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Μιμίδη στο Ωδείο Ρεθύμνου

Ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών τεχνών Ρεθύμνου και ο πιανίστας Δημήτρης Μιμιδης ευχαριστούν το μουσικόφιλο κοινό της πόλης του Ρεθύμνου για την παρουσία τους στην συναυλία του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου και ζητά συγνώμη από αυτούς που δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν λόγω ελλείψεως χώρου.

Η συναυλία θα επαναληφθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στον ίδιο χώρο στις 21:00.

Ο Δημήτρης Μιμιδης θα ερμηνεύσει μια επιλεγμένη συλλογή νυχτερινών έργων του Πολωνού συνθέτη Frederic Chopin, εκ των σημαντικότερων συνθετών του Ρομαντισμού.

Τα νυχτερινά έργα του συνθέτη έχουν παραλληλιστεί και ως τραγούδια δίχως λόγια και θεωρούνται ως μουσικό ανθολόγιο σταθμος της κλασικής μουσικής.

Πρόγραμμα :

1.Nocturne op. Posth, c# minor

2.Nocturne op. 27 no 2, D flat major

3.Nocturne op. 9 no 1 , bflat minor

4.Nocturne op. 55 no1 , f minor

5.Nocturne op. Posth, e minor

6.Nocturne op. 48 no 2, f # minor

7.Nocturne op. 62 no 1, B major

8.Nocturne op. 9 no 3, B major

9.Nocturne op.9 no 2, E flat major

10.Nocturne op Posth , c minor

11.Nocturne op 55 no 2, E flat major

12.Nocturne op 48 no 1, c minor

O σπουδαίος Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της εποχής του. Οι συνθέσεις του, οι οποίες είναι σχεδόν αποκλειστικά γραμμένες για πιάνο, συγκαταλέγονται κατά κοινή ομολογία στα σπουδαιότερα έργα του πιανιστικού ανθολογίου και αξίζει να σημειωθεί πως ενσωματώνουν σημαντικές επιρροές από τη λαϊκή (folklore) μουσική της πατρίδας του.

Η μουσική του κληρονομιά περιλαμβάνει έναν μεγαλο αριθμό συνθέσεων, ενώ μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του για πιανο θεωρούνται τα : Βαλς, Μαζουρκες, Νυχτερινά, Μπαλάντες, Σπουδές, Πολωνέζες κλπ.

Ο Σοπέν επηρασε με το έργο του όλους τους συνθέτες της εποχής του και κυρίως τους liszt, Rachmaninov και Scriabin, οι οποίοι και ενσωμάτωσαν στοιχεία της μουσικής του Σοπέν στις δικές τους συνθέσεις.

Τα Νυχτερινα έργα του Chopin ειναι κομμάτια για σόλο πιάνο γραμμένα μεταξύ 1827 και 1846.

Συγκαταλέγονται στα ομορφότερα σολιστικα έργα για πιανο που έχουν γραφτεί και κατέχουν σημαντική θέση στο σολιστικο ρεπερτόριο των σύγχρονων πιανιστών.

Βιογραφικό:

Ο Δημήτρης Μιμιδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο Ρέθυμνο. Απόφοιτος της Ακαδημίας Ferenc Liszt της Βουδαπέστης από όπου και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πιάνο και τη μουσική δωματίου με υποτροφία της ουγγρικής κυβέρνησης.

Στη δεκαετή παραμονή του στην Βουδαπέστη μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους Ούγγρους πιανίστες όπως οι Ferenc Rados, Andras Kemenes, Csalog Gabor και Marta Gulyas.

Ο πιανίστας Δημήτρης Μιμιδης διατηρεί ενεργή καλλιτεχνική δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό ως σολίστ, ενώ έχει εμφανιστεί στο τρίτο πρόγραμμα παρουσιάζοντας έργα του σύγχρονου συνθέτη Gyorgy Kurtag.