ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Λαϊκή Συσπείρωση: Για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των επικεφαλής των παρατάξεων στην Περιφέρεια Κρήτης

Μια σειρά ζητήματα, που μέσα στην πανδημία εμφανίζονται ιδιαίτερα οξυμένα, έβαλε στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης των επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου.

  Συγκεκριμένα,  το  θέμα που έθεσε ο επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης  για να γίνονται τα περιφερειακά συμβούλια  μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα οι σύμβουλοι να συμμετέχουν και να τοποθετούνται, αντιμετωπίστηκε από τον περιφερειάρχη με φτηνές δικαιολογίες για δήθεν αδυναμία υλοποίησης, όταν τόσες περιφέρειες και δήμοι συνεδριάζουν με αυτόν τον τρόπο.  

  Καμία απάντηση δε δόθηκε και στα ερωτήματα του Μανώλη Συντυχάκη για το ζήτημα των 2,5 εκ ευρώ για επικοινωνιακή προβολή της περιφέρειας, όπως και το 1εκ για τουριστική προβολή, δαπάνες, που αν σε συνθήκες κανονικότητας είναι κόντρα στις λαϊκές ανάγκες, σε ειδικές συνθήκες σαν τις σημερινές αποτελούν πραγματική πρόκληση!  

    Επιπλέον, η περιφερειακή αρχή περιόρισε την όποια αναφορά της αποκλειστικά στο τι έκανε η περιφέρεια για την υγεία ( δηλαδή κάποια μπαλώματα και δωρεές ), αλλά όπως ο «διάολος το λιβάνι» απέφυγε να πει ποιες είναι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες για την υγεία, απέφυγε να πει τι δεν έκανε…

   Ο περιφερειάρχης όχι μόνο δεν άρθρωσε κουβέντα για την κατάντια του δημόσιου συστήματος υγείας του νησιού, όχι μόνο δεν έκανε έστω και νύξη για τη γύμνια των δομών της δημόσιας υγείας, αλλά συντάχθηκε πλήρως με την κυβέρνηση, κλείνοντας τα μάτια στις τραγικές ελλείψεις,που βροντοφωνάζουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί, απαξιώνοντας τα αιτήματα των υγειονομικών.         

    Ειδικότερα για τις ΜΕΘ στην Κρήτη και τα καθησυχαστικά σχόλια του περιφερειάρχη, που διαβεβαίωσε πως «τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο», ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε πως είναι κοροϊδία οι μεγαλοστομίες για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. ΜΕΘ χωρίς γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ούτε η δημιουργία των λιγοστών μπορεί να στηρίζεται στο κλείσιμο άλλων κλινικών των νοσοκομείων. 

   Αναφορικά με το σύνολο των προτάσεων που η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει διατυπώσει όλο το τελευταίο διάστημα για τα οξυμένα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο λαός του νησιού μας, ο περιφερειάρχης -είτε ευθέως είτε παρακάμπτοντας τη σοβαρότητα των ζητημάτων- υπερασπίστηκε τη  διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας η Περιφερειακή Αρχή κρατάει τη σημαία, μαζί με την παράταξη της ΝΔ στο περιφερειακό συμβούλιο. 

      Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έβαλε επιτακτικά το ζήτημα να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού στις Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου της περιφέρειας. Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για τα προνοιακά ιδρύματα του νησιού.  Για τους εργαζόμενους και του νησιού μας, ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στα εργασιακά προβλήματα που είναι τεράστια. Στη «ναυαρχίδα» του τουρισμού με τα δις.  των  κερδών των μεγαλοξενοδόχων, στην Κρήτη, η εργοδοτική αυθαιρεσία, έχει οργιάσει. Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, τις επιχειρήσεις take away και delivery, στις αποθήκες, στις μεταφορές, τα αεροδρόμια και τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων. Η ίδια απελπιστική κατάσταση ισχύει και για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους  και τους παραγωγούς  λαϊκών αγορών, όπως και για τους μικρούςαλιείς. Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι χιλιάδες μικροί αυτοαπασχολούμενοι, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και οιεπιστήμονες για τους οποίους δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισής τους. 

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ στην Κρήτη. Άμεσα να καλυφτούν όλες οι ανάγκες και να βελτιωθούν-διαμορφωθούν οι υποτυπώδεις υποδομές. Να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους των οικισμών των ΡΟΜΑ όλα τα απαραίτητα υλικά προστασίας. Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους δικαιούχους του ΚΕΑ,καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.