ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28η Οκτωβρίου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο

Με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνεται ότι λόγω έξαρσης του κορωνοϊού COVID – 19 την παρούσα περίοδο δε θα πραγματοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Λόγω των έκτακτων μέτρων, που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19, οι φετινές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και καταθέσεις στεφάνων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Σύμφωνα μάλιστα με την με αριθμό 67271/13.10.20 Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ο σημαιοστολισμός ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν. Επίσης προβλέπεται η φωταγώγηση των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

H Eθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για την δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940.

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής καλούνται όλες οι κρατικές υπηρεσίες, οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι πολίτες να αναρτήσουν την Ελληνική σημαία στα καταστήματα των Υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα.

ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  • Ώρα 09:00  Εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολείαΠρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά τμήμα, προκειμένου να τονιστεί η μεγάλη σημασία της Εθνικής επετείου.
  • ΩΡΑ 11:30 Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη α) Επιμνημόσυνη δέηση β)  Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους μαθητών-τριών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης,  το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού  και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.  
  • Στεφάνια καταθέτουν τα Σχολεία:  15ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Γυμνάσιο , 3ο ΓΕ.Λ , Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων  (Τα στεφάνια θα τα παραλάβουν από το γραφείο Γυμναστών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) . Η κατάθεση θα γίνει χωρίς την παρουσία της Φιλαρμονικής.

ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δήμος Αγ. Βασιλείου – Τ. Κ. Μελάμπων
Ώρα 17:30 Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ                   .

Ώρα 07:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ. Ευγενίου.
Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης του Ρεθύμνου στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ώρα 10:30 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.
Ώρα 10:45 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Βασσάλο Ευάγγελο, Διευθυντή του ΓΕΛ Περάματος και Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνης.
Ώρα 11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή τμήματος των Eνόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τις οδηγίες – διαταγές του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ρεθύμνου.
Ώρα 11:40 Κατάθεση Στεφάνων.
Τα στεφάνια με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου και να έχει δηλωθεί στον υπεύθυνο τελετάρχη, το όνομα του εκπροσώπου του φορέα ή συλλόγου, που θα το καταθέσει, το αργότερο έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 (τηλ. 28313 43310,   κ. Παλτατσίδης Σταύρος).
Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Ώρα 17:00 Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – Τ. Κ. ΜΕΛΑΜΠΩΝ
Ώρα 07:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κ. Ειρηναίου.
Ώρα 10:00 Δοξολογία και Ομιλία από Εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.