ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O «Ξενιστής σε άμυνα» από την Ιατρική Σχολή και το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

H Ιατρική Σχολή και το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουν την έκδοση ενός εικονογραφημένου βιβλίου στο πεδίο της εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Το έργο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη και φέρει τον τίτλο «Ξενιστής σε άμυνα».

Η ιδέα για τη δημιουργία του έργου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 ως απόπειρα να παρασταθεί με εικόνες και κείμενο η διάδραση μεταξύ ιών και ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Το έργο ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 που συνεχίζεται ως σήμερα. Η έμπνευση δόθηκε από την παραγωγική συνεργασία μέσα στις εθελοντικές ομάδες εργασίας του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης.

Ο «ΞΕΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Αξιοποιείται η οικουμενική γλώσσα της εικονογράφησης ώστε να γίνουν κατανοητές περίπλοκες έννοιες από τα γνωστικά πεδία της Βιολογίας και Ιατρικής, διατυπωμένες απλά, σε μια εκλαϊκευμένη επιστημονική γλώσσα.

Το βιβλίο θέτει διαχρονικά ζητήματα για τη σχέση του ανθρώπου με τις λοιμώδεις παθήσεις, τους θαυμαστούς μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και την αποτελεσματική απόκριση της σύγχρονης επιστήμης σε απειλητικές πανδημίες. Οι εμβολιασμοί, ως επιστημονική κατάκτηση και σταθερή αξία στον τομέα της πρόληψης των ιώσεων, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στον «ΞΕΝΙΣΤΗ ΣΕ ΑΜΥΝΑ».

Τα έσοδα από το συγγραφικό έργο θα διατεθούν για την ενίσχυση του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης.