ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Μια ακόμη δύσκολη ημέρα στο Αρκαλοχώρι – Τα συσσίτια, η αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον

Σε σοκ εξακολουθούν να βρίσκονται οι πληγέντες από τον φονικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι αλλά και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει αγωνία, διαμονή σε σκηνές ή ξενοδοχεία, συσσίτια και φόβο για το αύριο.

Οι περισσότεροι από τους πληγέντες στερούνται ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα αφού ο σεισμός τους άφησε κυριολεκτικά στο δρόμο. “Αγκάθι” όπως τονίζεται, είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν πείθονται εύκολα να απομακρυνθούν από τα σπίτια που έζησαν μια ολόκληρη ζωή, παρά το γεγονός πως γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν.

Ουρές για ένα πιάτο φαγητό κάνουν οι πληγέντες στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου

Οι πληγέντες ζητούν γρήγορες λύσεις για τα σπίτια τους και τις αποζημιώσεις για να δουν πως θα ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Με βλέμμα γεμάτο αγωνία ρωτούν πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τις – συνήθως χρονοβόρες – διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων. Φοβούνται τον καιρό, τις βροχές που θα έρθουν και πού θα τους βρουν. Φοβούνται μην ξεχαστούν.

Την αγωνία αυτή θέλησαν να μεταφέρουν κάποιοι από τους πληγέντες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την μικρή βόλτα που έκανε στους δρόμους του “λαβωμένου” Αρκαλοχωρίου.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσιακά στελέχη, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά τα φονικά 5,8 Ρίχτερ με απόλυτη προτεραιότητα τις ανάγκες των πληγέντων που βρίσκονται σε δραματική κατάσταση μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Με τη βοήθεια των αντρών του Στρατού στήθηκαν οι σκηνές, σε κάθε μία από τις οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα ενώ ήδη έχουν γίνει αυτοψίες σε δύο κατασκηνώσεις προκειμένου να μεταφερθούν και εκεί πληγέντες. Επίσης, δωμάτια ξενοδοχείων σε Καστέλλι και Ηράκλειο είναι διαθέσιμα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Αποστολής Αγάπης αλλά και άλλων οργανώσεων όπως η Κοινωνική Κουζίνα Σητείας αλλά και η αντίστοιχη από την Αθήνα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή που “χτύπησε” ο Εγκέλαδος στο πλευρό των σεισμοπαθών.

Οι υπηρεσίες επιδίδονται σε “αγώνα” δρόμου για να εξασφαλίσουν καταρχάς τα απολύτως απαραίτητα και δεσμεύονται ότι άμεσα θα λυθούν και τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί. Είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές που απαιτούν ιεράρχηση των προβλημάτων και κατά προτεραιότητα επίλυσή τους.