ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες και προβλήματα σε όλη την χώρα από την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Δρόμοι ποτάμια και απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους σχεδόν όλης της επικράτειας. Πού θα ενταθούν τα φαινόμενα.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» σε όλη τη χώρα, ενώ από το πρωί της Πέμπτης και η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει οι καταρρακτώδεις βροχές, αλλά και με διακοπές ρεύματος εξαιτίας των κεραυνών που πέφτουν στο Λεκανοπέδιο. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα από το 112.

Το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν». Γίνονται επίσης συστάσεις προς τους πολίτες να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αρχών.

Διακοπή κυκλοφορίας και κλήσεις για πλημμύρες

Σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων προκαλεί η ένταση της κακοκαιρίας «Μπάλος», με την κυκλοφορία να διακόπτεται σε τμήμα της λεωφόρου Κηφισίας λόγω μεγάλης ποσότητας νερού.

Έχε κλείσει συγκεκριμένα το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από το ύψος του Φάρου Ψυχικού και η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπές της κυκλοφορίας στον παράδρομο.

Επίσης λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι, διεκόπη, λόγω συσσώρευσης υδάτων από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού.

Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Πειραιώς λόγω συσσώρευσης υδάτων στο ρεύμα προς Πειραιά από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας.

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

Στο Ταύρο Αττικής, οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων τα οποία έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα οχήματα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Στα δύο «κόπηκε» η Κέρκυρα από τις έντονες βροχοπτώσεις

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί από την έντονη βροχόπτωση πολλοί δρόμοι του επαρχιακού, αλλά και εθνικού δικτύου της Κέρκυρας που κατάφεραν να διακόψουν την οδική κυκλοφορία.

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας «λόγω των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών και κατολισθήσεων που έχουν προκληθεί, έχει διακοπεί πριν από λίγο η κυκλοφορία οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Αγίων Δέκα προς Σταυρό, ενώ νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και Επαρχιακή Οδό Κέρκυρας – Λευκίμμης, από την περιοχή Πέραμα ως την περιοχή Μπενίτσες. Η κυκλοφορία διεξάγεται με εκτροπές οχημάτων στην περιοχή Βρυώνη για όσους κατευθύνονται προς νότια Κέρκυρα και στη Μεσογγή για όσους κινούνται προς την κεντρική Κέρκυρα». Προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σημειώνονται και στην περιοχή Κυνοπιαστών στη Μέση Κέρκυρα.

Σε όλα τα «επικίνδυνα» σημεία του οδικού δικτύου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, ενώ από την Πολιτική Προστασία συνιστάται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αστυνομικών.

Πλημμυρικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, περιμετρικά και στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας έχει προκαλέσει η επέλαση του «Μπάλλου», που πλήττει τις τελευταίες ώρες το νησί των Φαιάκων. Ο όγκος του νερού και η χαμηλή ορατότητα, παρέσυραν ΙΧ αυτοκίνητο που έπεσε σε τάφρο στην περιοχή Τρία Γεφύρια, έξω από την πόλη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι επιβάτες του. Την ίδια ώρα κατάρρευσε τμήμα τοιχίου που περικλείει τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, στην καρδιά της πόλης, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί, καθώς το γήπεδο ήταν άδειο.

Οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στο νησί κατάφεραν να ξεριζώσουν δέντρο του οποίου η πτώση προκάλεσε προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης στη Μέση Κέρκυρα. Την ίδια ώρα σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας».

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος «τις τελευταίες δύο ώρες δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο νησί επτά αεροπλάνα που έρχονταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Αγγλία, Ιταλία και Ιρλανδία». Τα τέσσερα προσγειώθηκαν στην Αθήνα, δύο στην Πρέβεζα και ένα στο Μπράρι της Ιταλίας.

Όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Λιμεναρχείου Κέρκυρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, θα εκτελούνται, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, μόνο τα δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.

Εξάλλου χθες το βράδυ το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας απέστειλε στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών της Κέρκυρας προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα συνιστώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.

Κατολισθήσεις εξαιτίας της νεροποντής στο Ηράκλειο

Περιοχές στο νότιο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έχει πλήξει το κύμα κακοκαιρίας που κάνει από νωρίς το πρωί αισθητή την παρουσία του και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάνο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, το δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα ενώ τεράστιοι όγκοι νερού -όπως είπε ο κ. Συριγωνάκης- κατεβάζουν φερτά υλικά από τα βουνά στην περιοχή των Καμαρών όπου βρίσκονται μηχανήματα για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Νωρίτερα πρόβλημα υπήρξε στο δρόμο προς Αχεντριά το οποίο αντιμετωπίστηκε τελικά, ενώ αυτή την ώρα μηχανήματα εργάζονται για την απομάκρυνση υλικών από το οδικό δίκτυο στην περιοχή της Μάρθας του Δήμου Βιάνου.

«Προς το παρόν όλα είναι υπό έλεγχο, υπάρχει επαγρύπνηση και συντονισμός των υπηρεσιών και των δήμων» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου ο οποίος τόνισε ότι σε επαγρύπνηση θα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο.

Στις ίδιες περιοχές καταγράφηκε νωρίτερα και χαλαζόπτωση, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, έχει προκαλέσει προβλήματα σε ελαιοκαλλιέργειες, λίγο πριν από την έναρξη της συλλογής ελαιοκάρπου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι προσεκτικοί.

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Αττική, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης περί έντασης των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, που είχε η Περιφέρεια Αττικής από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τη διακοπή της λειτουργίας αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, «για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας».

Η περιφέρεια συνιστά σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις τις ώρες που είναι έντονα τα καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής περί ότι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σε όλη την Αττική τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.