ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3o Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων, μουσικής και χορών στο Ρέθυμνο

3ο Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων, μουσικής και χορώνΟ Σύλλογος ΚΡΗΤΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων, μουσικής και χορών το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, από τις 6 το απόγευμα ως τις 11.00 το βράδυ με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών συλλόγων  και συνεταιρισμών  παραγωγών από την Αμοργό και την Κρήτη.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με  τον πολιτισμό του Αιγαίου και τους δημιουργούς του δίνοντας έμφαση στους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με την μεταποίηση τοπικών προϊόντων, στη μουσική και χορευτική παράδοση, αλλά και σε άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πρόγραμμα:

Έναρξη 6:00 μ.μ. Παρουσίαση: Βάσω Λίπα-Μαρία Τσουκνάκη

Έκθεση προϊόντων από παραγωγούς και συνεταιρισμούς της Κρήτης.

Γαστρονομία: 6.00 μ.μ. με 9.30 μ.μ. Συντονισμός: Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής

Μαγειρέματα & κεράσματα με παραδοσιακά προϊόντα

Καντάδα: 8.30- 9.20 μ.μ. Καντάδα στους δρόμους της παλιάς πόλης και κάλεσμα από τα χορευτικά συγκροτήματα. Με τη συμμετοχής της Μελαμπιανής και της Ανωγειανής Παρέας.

Μουσικοχορευτική παράσταση: 9.30 – 11.00 μ.μ.

• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΩΝ: Ο Σύλλογος Μελαμπιανών Ρεθύμνου «Οι Τέσσερις Μάρτυρες» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παραδοσιακή μουσική και ενθαρρύνει πλήθος νέων καλλιτεχνών, οργανοπαιχτών και τραγουδιστάδων, οι οποίοι έχουν καταφέρει να αναδείξουν σε πρότυπα παραδοσιακής μουσικής και τρόπου διασκέδασης τη Μελαμπιανή καντάδα και τη Μελαμπιανή παρέα. Θα παρουσιάσει καντάδες, σκοπούς και τραγούδια από την περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

• Παρουσίαση του συλλόγου «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΜΟΡΓΙΝΩΝ»: Οι χοροί της Αμοργού είναι χαρούμενοι και κρύβουν μέσα τους μια κρυφή ερωτική διάθεση. Ο συρτός που είναι αργός χορός δίνει τη δυνατότητα στο πρωτοχορευτή να βγάλει από μέσα του ότι νοιώθει και να το αποτυπώσει στα βήματα του και στη γυναίκα να λικνίσει το σώμα της με χάρη και ομορφιά. Ο μπάλος είναι ερωτικός χορός, όπως και η σούστα κατά την οποία ο καβαλιέρος φλερτάρει τη ντάμα του.

Οι χοροί που παρουσιάζονται είναι οι εξής: ΣΥΡΤΟΣ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣ, ΣΟΥΣΤΑ ΑΜΟΡΓΟΥ (ζευγαρωτός χορός με στροφές και καταλήγει σε συρτό), ΚΙΤΣΟΣ (αντρικός χορός λεβέντικος, ζωηρός με δυνατά πατήματα που χορεύονταν πρώτος στο γλέντι και μετά ακολουθούσαν οι άλλοι χοροί, ΑΡΑΠΙΝΑ (γυναικείος χορός που δηλώνει τη κομψότητα των χορευτριών), ΝΙΚΕ ΝΤΡΕ (αποκριάτικος αντρικός χορός με δεξιά και αριστερά βήματα και επιτόπια κτυπήματα των ποδιών), ΜΠΑΛΟΣ(ερωτικός χορός με το διακριτικό φλερτάρισμα του άντρα προς τη γυναίκα πάνω στο χορό)

Μουσικοί: Γιακουμής Γαβράς (Βιολί), Γιώργος Γαβράς (Λαούτο), Μάρκος Γαβράς (Τραγούδι)

• ΚΡΗΤΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ  Νανούρισμα : “Η γέννηση του Κρητικού” (Τραγούδι : Ναταλία Πεντάρη). Χοροί : “Το Ρόδον”, “Τρζάλης” , “Λαζώτης”. Ύμνος στο Ροδινό : Ρεθεμνιώτικα Συρτά. “Πεντοζάλης”, “Σούστα”.

Μουσικοί: Γιάννης Τσουρδαλάκης (Λύρα), Μαραγκουδάκης Σταύρος (Λαούτο), Ναταλία Πεντάρη (Θιαμπόλι, τραγούδι)