ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΧΟΡΟΣ

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Τάνγκο Ρεθύμνου “A los Amigos”

Σπίτι του Πολιτισμού, 2-4 Σεπτεμβρίου

poster-01Σε λίγες εβδομάδες ανοίγει και πάλι τις πύλες του για 4η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Τάνγκο Ρεθύμνου, με τη χαρακτηριστική επωνυμία “A los Amigos”, τίτλος που παραπέμπει μεν στο πολύ γνωστό ομώνυμο τραγούδι του συνθέτη O. Pugliese, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια αφιέρωση “Για τους φίλους”. Αυτό ακριβώς είναι και το σκεπτικό του Α los Amigos: μια γιορτή του Τάνγκο αφιερωμένη σε φίλους από όλο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την ομάδα TangoCultural, που λειτουργεί στo πλαίσιo του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής Dream Events Planning, M. Kalogera-K. Nika O.E.

Πρόκειται για μια διοργάνωση, που ξεκίνησε από την ανάγκη κάποιων φίλων να μοιραστούν την κοινή τους αγάπη για το τάνγκο και κατόρθωσε μέσα σε τρία μόλις χρόνια παρουσίας να καθιερωθεί στη συνείδηση των χορευτών -επαγγελματιών και ερασιτεχνών- και να αποτελεί πλέον πόλο έλξης για ανθρώπους που ταξιδεύουν από κάθε γωνιά της γης προκειμένου να παρευρεθούν το τριήμερο αυτό στο Ρέθυμνο: από την Αυστραλία και την Κορέα έως τις ΗΠΑ και τη νότια Αφρική, χωρίς να παραλείπουμε τις συμμετοχές από όλη την Ευρώπη, Τουρκία, Ρωσία μέχρι και Αργεντινή! Φέτος το Φεστιβάλ υποδέχεται συμμετέχοντες από 20 χώρες, ανάμεσά τους καταξιωμένοι επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι επέλεξαν να το επισκεφτούν για να πάρουν μέρος στις βραδιές και τα σεμινάρια.

Από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, το Σπίτι του Πολιτισμού θα μετατραπεί σε μια παραδοσιακή “tangueria”, χώρο μελέτης κατά τη διάρκεια της ημέρας στα σεμινάρια που θα παραδώσουν οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, και ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις βραδιές χορού (“milongas” όπως ονομάζονται στη γλώσσα των μυημένων), που θα ακολουθήσουν.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα παραδώσουν 17 διαφορετικά σεμινάρια για όλα τα επίπεδα χορευτών και θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε φαντασμαγορικά shows κατά τη διάρκεια των βραδινών εκδηλώσεων στο Σπίτι του Πολιτισμού. Στις βραδιές αυτές μουσική θα παίζουν εξειδικευμένοι djs, που κλήθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό από Αργεντινή (Victor Ariel Yuryevic), Ιταλία (Ciccio Aiello) και Αθήνα (Βίκυ Δαμιανού).

Το Φεστιβάλ Τάνγκο Ρεθύμνου “A los Amigos” αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τα χορευτικά δρώμενα της Ελλάδας εν γένει, μιας και έχει την τιμή να φιλοξενεί κατ’αποκλειστικότητα για δεύτερη φορά μετά τον περυσινό θρίαμβο, δύο από τους μεγαλύτερους μαέστρους του είδους, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας ξανά και μοιράζονται την τέχνη τους μαζί μας. Το ζευγάρι αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς στον παγκόσμιο χορευτικό χάρτη και είναι μεγάλη τιμή τόσο για την ομάδα τάνγκο Ρεθύνου TangoCultural, που τους κάλεσε, όσο και για την πόλη μας που τους υποδέχεται. Πρόκειται για τους Mariano Chicho Frumboli και Juana Sepulveda, από την Αργεντινή, που η Ελλάδα είδε από κοντά μαζί για πρώτη φορά πέρυσι στο Ρέθυμνο. Ένα ζευγάρι που θεωρείται κορυφαίο παγκοσμίως, με διεθνή αναγνωρισιμότητα αλλά και αναγνώριση, που μαγεύει τα πλήθη όπου κι αν εμφανιστεί.

Η συμβολή του Chicho στην εξέλιξη του τάνγκο τα τελευταία 20 χρόνια είναι τεράστια· άνοιξε καινούργιους δρόμους στην τεχνική, μιας και κατά γενική ομολογία “άλλαξε τον τρόπο που χορεύεται το τάνγκο”, αλλά και στην ερμηνεία της μουσικής, αφού ως μουσικός ο ίδιος κατάφερε να αποδώσει πρωτόγνωρα σημεία. Είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης που κυριολεκτικά ζωγραφίζει τις νότες μπροστά στα μάτια του θεατή. Θεωρείται ανανεωτής του τάνγκο αφού συνέβαλε και συμβάλει συνεχώς στην εξέλιξή του μένοντας, όμως, πάντα κοντά στην ουσία και τις ρίζες του. Ο Chicho είναι μια πραγματική ιδιοφυία δημιουργικότητας και συμπληρώνεται από ένα άλλο ιερό τέρας, τη Juana, “το πιο ακριβό Stradivarius στα χέρια ενός μεγάλου μουσικού”, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, η οποία αποδίδει με απόλυτη τελειότητα την κάθε κίνηση. Δυο ζωντανοί μύθοι του Τάνγκο μόνο στο A los Amigos.

Η ομάδα των καλλιτεχνών ολοκληρώνεται με δύο νεαρότερα ζευγάρια.

Το δεύτερο ζευγάρι του Φεστιβάλ, οι Rui Barroso και Ines Gomes έρχονται από την Πορτογαλία. Αν και πολύ νέοι στην ηλικία έχουν καταφέρει ήδη να κατακτήσουν την Ευρώπη με το επίπεδο του χορού και την προσωπικότητά τους. Ταξιδεύουν από την Αγγλία έως την Τουρκία για σεμινάρια και shows. Φέτος, μάλιστα, η διευθύντρια μεγάλης σχολής του Buenos Aires, αναγνωρίζοντας το ταλέντο και τη δυναμική τους, τους κάλεσε να διδάξουν εκεί, στη γενέτειρα του Τάνγκο. Η ομάδα Τάνγκο Ρεθύμνου είναι πολύ υπερήφανη που τους υποδέχεται ξανά.

Το τρίτο ζευγάρι δεν είναι άλλο από τους “δικούς μας” Μιχάλη Σουβλέρη και Μαρία Καλογερά, από την Αθήνα, ένα ζευγάρι που ξεχωρίζει στην ελληνική σκηνή και έχει διακριθεί διεθνώς, μετρώντας αρκετές συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις όπως τα Φεστιβάλ Βηρυτού, Βύβλου, Μονακό κα. Ένα ζευγάρι που στο κοινό του Ρεθύμνου είναι πολύ γνωστό μέσα από τις παρουσιάσεις τους σε παραστάσεις που διοργανώθηκαν στο παρελθόν από την ομάδα TangoCultural, δυο καλλιτέχνες ιδιαίτερα αγαπητοί για την αμεσότητα, το στυλ και την προσωπικότητά τους. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός γεμάτος αντιθέσεις, για τρίτη φορά στο A los Amigos.

Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε τα άτομα χάρη στα οποία πραγματοποιείται η μεγάλη αυτή διοργάνωση. Το Φεστιβάλ λειτουργεί σε εθελοντική βάση, διοργανώνεται από μέλη της ομάδας TangoCultural σε συνεργασία με την εταιρία Dream Events Planning, τίθεται υπό την αιγίδα του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου και υποστηρίζεται από χορηγούς τους οποίους ευχαριστεί ιδιαιτέρως: ρούχα και παπούτσια από τις Algeria και Cardou, το bar 21 23, τα εστιατόρια Alana, Raki Baraki, Ασίκικο, Ρακοδικείο, Βασιλική κουζίνα, Μαρουβά και τους χορηγούς επικοινωνίας Rethemnos.gr και Independent.gr

Μια παγκόσμια γιορτή του Τάνγκο στην καρδιά του Ρεθύμνου!

Πληροφορίες
www.a-los-amigos.com
FB Tango Festival A los Amigos