ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

50 χρόνια Κλήδονας του Λυκείου των Ελληνίδων

Κλήδονας

Ο φετινός 50χρονος Κλήδονας του Λυκείου των Ελληνίδων είναι αφιερωμένος στους Έλληνες Μικρασιάτες Πρόσφυγες και μη!

Την φετινή χρονιά συμπληρώνονται 50 χρόνια (από το 1964) που ανελλιπώς, με πραγματική αγάπη για τις παραδόσεις του ευλογημένου μας τόπου, και πιστό στους σκοπούς του της έρευνας, μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού και Παράδοσης, το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας οργανώνει και παρουσιάζει με δρώμενα και χορούς ,το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα.

Έχοντας ήδη προβάλλει το έθιμο αυτό με διάφορους τρόπους…στην αρχή σε κέντρα της πόλης κατόπιν στην πλατεία έξω από την αίθουσά του ή στην Φορτέτζα στο θέατρο «Ερωφίλη» σαν μεγαλειώδη παραγωγή με την μορφή «Κλήδονας Πανάρχαιος Οιωνός» είτε στην πλατεία Μικρασιατών είτε όπως πέρυσι στα 100 χρόνια Ένωσης με την μάνα Ελλάδα σε ευρηματική σκηνοθετική σύνδεση με τον τίτλο «Χαιρετίζοντας τσι Μοίρες», συνεχίζει και φέτο με αμείωτο κέφι, ατελείωτο μεράκι και απέραντο σεβασμό στις παρακαταθήκες του Ελληνισμού, το έργο του αυτό.

Έτσι, στις 23 Ιουνίου στις 21:00 στην Πλατεία Μικρασιατών, με τις χορευτικές του ομάδες, τους μαθητές των Ελληνικών-Κρητικών χορών και με την «θεατρική συντροφιά» του, το Λύκειο θα παρουσιάσει την αναπαράσταση του εθίμου που είναι βασισμένη στα κείμενα του αείμνηστου δασκάλου Νίκου Ορφανού (δωρεά του στο Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης), σε σκηνοθετική επιμέλεια της πολύτιμης για τον τόπο μας σκηνοθέτιδος κ.Μαρίας Σακκαδάκη-Σακαράκη και έχοντας ως δασκάλους του χορού, τους εξαίρετους κ. Μαρία Μαράκη, κ. Λάμπη Νικολουδάκη και κ. Μαρία Παλλάση.

Οι χοροί που θα παρουσιαστούν θα είναι από την Μικρά Ασία , την Θράκη και την Κρήτη μας με τις ανάλογες ενδυμασίες. Επίσης και οι μαθητές του Λυκείου μας, συμμετέχοντας κι αυτοί στην γιορτή, θα χορέψουν χορούς Κρητικούς αλλά και απ΄την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην λύρα θα είναι ο Μιχάλης Παυλάκης και στα λαούτα ο Στρατής Μαμαλάκης με τον Μιχάλη Ντακάκη.

«Ελάστε ν’ανάψομενε και φέτο ούλοι μαζί τσι φωθιές του Άη Γιαννιού του Κλήδονα, να κάψομενε τσι Μάηδες και να τσι πηδήξομενε κι όλας για γούρι, να πιούμενε και μια ρακή ν’αναστορούμαστονε τα παλαιϊνά να μαθαίνουνε και τα κοπέλια με τσι κοπελιές, ν’αποξεχάσουμενε μαθές κιά ουλιάς τσι καϋμούς και τα βάσανα τούτουνά του ψεύτικου ντουνιά! Να πούμενε θέλει και μαντινάδες μα χωρίς παρεξήγηση γιατί’ναι του Κληδόνου….

«Έχεις αμάθια σαν τ’αυγά, τ’αυθιά σου σαν του χοίρου και τα σγουρά σου τα μαλλιά ωσάν του κατσοχοίρου» (παλιά μαντινάδα του Κλήδονα)

«Ήθελα νάμουνε χοχλιός να’ρθώ στη γειτονιά σου να γράψω με το σάλιο μου στσι πόρτες τ’όνομά σου»

…κι όπως δεν λησμονάμε τις παραδόσεις και τα έθιμά μας δεν ξεχνάμε και την Ιστορία μας!

Τον φετεινό Πανηγυρικό 50χρονο εορτασμό του Κλήδονα του Λυκείου μας τον αφιερώνουμε με αγάπη στους Έλληνες Μικρασιάτες Αδελφούς μας, Πρόσφυγες και Μη!

Μάλιστα το Φθινόπωρο ήδη δρομολογούμε σειρά ομιλιών και άλλων εκδηλώσεων σχετικές με την Πανάρχαια Ιστορία και Πολιτισμό της Μικράς Ασίας στην αίθουσα μας στην Προκυμαία.

Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου