ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

8η Εβδομάδα Γαλλικού κινηματογράφου από το Πειραματικό Γυμνάσιο στο Ρέθυμνο

8η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου στο Ρέθυμνο

Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας διοργανώνουν και φέτος την 8η εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου. 

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού του 15ου Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, ενώ την εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου διοργανώνουν στο Ρέθυμνο οι μαθητές του Ομίλου Γαλλοφωνίας που λειτουργεί στο σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Γαλλοφωνίας πρόσφατα απέσπασε την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2014 που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας.

Οι ταινίες θα προβληθούν από τις 4 έως τις 11 Απριλίου 2014, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κρήτης, που βρίσκεται στους χώρους του σχολείου, στα Περιβόλια.

Οι επιλεγμένες ταινίες για προβολή στο Ρέθυμνο διαπραγματεύονται την επίκαιρη -στους καιρούς μας- θεματική “ο ‘άλλος’ και ο κόσμος”, αφού τα σενάριά τους αφορούν στην “διαφορετικότητα”, από τη μεριά της κοινωνίας, αλλά και από τη μεριά του ίδιου του “διαφορετικού”. Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Διευκρινίζουμε ότι τα δικαιώματα για την προβολή των ταινιών, έχουν εκχωρηθεί στο σχολείο από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Παρακαλούμε τα σχολεία ή τις ομάδες μαθητών που επιθυμούν να παρευρεθούν με τους καθηγητές τους στις πρωινές προβολές, να επικοινωνήσουν με το σχολείο, στο τηλέφωνο: 28310 27230.

Το πρόγραμμα προβολής ταινιών είναι το εξής:

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, στις 19:00 : “Michel Petrucciani”, 102΄
(βιογραφία – για όλους)
Παθιασμένος, ιδιοφυής, πλήρης, εραστής της ζωής και των γυ­ναικών, ο Michel Petrucciani ήταν όλα ταυτόχρονα. Αλλά κυρίως απέδειξε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει το αναπόφευκτο. Υποφέροντας από την ασθένεια των εύθραυστων οστών, η οποία περιόρισε την ανάπτυξή του, ο Petrucciani αρνήθηκε να βυθιστεί στον πόνο, και έζησε με κίνητρο μια ακόρεστη όρεξη για τη ζωή και την τζαζ που τον κατάκλυζε.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, στις 10:00 π.μ. : “Le tableau”, 76΄ (πρωινή παράσταση) &

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, στις 19:00 : “Le tableau”, 76΄ (βραδυνή παράσταση)
(κυρίως σκίτσο – για όλους)
Ένας πύργος, ανθισμένοι κήποι και ένα απειλητικό δάσος είναι αυτά που άφησε ημιτελή ένας Ζωγράφος, για άγνωστους λό­γους. Σε αυτόν τον πίνακα ζουν τρία είδη ηρώων: οι Toupins που είναι τελείως ζωγραφισμένοι, οι Pafinis στους οποίους λείπουν μερικά χρώματα και οι Reufs που είναι απλά σκίτσα.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, στις 19:00 π.μ. : “Nicostratos, le pélican”, 95΄
(για όλους)
Ο Γιάννης είναι 14 και ζει σε ένα μικρό ελληνικό νησί που έχει καταφέρει να παραμείνει αγνό. Από το θάνατο της μητέρας του, η σχέση με τον πατέρα του, Δημοσθένη, έχει σκληρύνει. Σε ένα ταξίδι στην Αθήνα σώζει από πιθανό θάνατο ένα νεαρό πελεκάνο που ονομάζεται Νικόστρατος. Αναγκασμένος να τον αναθρέψει κρυφά για να αποφύγει την πατρική οργή, άθελά του ο Γιάννης γίνεται αστέρας στο νησί του, το οποίο γίνεται τουριστικός προορισμός, χάρη σ’αυτόν τον πανέμορφο άσπρο πελεκάνο, το μεγαλύτερο πτηνό στην Ευρώπη! Είναι ένα μοναδικό καλοκαίρι, που θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, στις 10:00 π.μ. : “Le jour des Corneilles”, 96΄ 
(σκίτσο – για όλες τις ηλικίες)
Ο Courge ζει με τον πατέρα του, ένα τυραννικό γίγαντα, που του απα­γορεύει να βγει από το δάσος στο οποίο ζουν. Έχοντας πλήρη άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, το αγόρι μεγαλώνει με μοναδική παρέα τα ήρεμα φαντάσματα που στοιχειώνουν το δάσος. Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που αναγκάζεται να πάει στο κοντινότερο χωριό, όπου θα συναντήσει τη νεαρή Manon.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, στις 19:00 π.μ. : “Couleur de peau: miel”, 75΄
(αυτοβιογραφία, μεικτή τεχνοτροπία – από 15 ετών και πάνω)
Μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας, 200.000 παιδιά διασκορ­πίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ως υιοθετημένα. Γεννημένος στην Σεούλ και υιοθετημένος από μια βελγική οικογένεια, ο Jung είναι ένα από αυτά. Βασισμένη στο μυθιστόρημα Couleur de peau: Miel, η ταινία επιστρέφει στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Jung: το ορφανοτροφείο, την άφιξή του στο Βέλγιο, την οικογενειακή ζωή, τη δύσκολη εφηβεία…

δείτε που είναι το ΤΕΙ Ρεθύμνου

Ελλάς