ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: 9η Ημερίδα Χημείας στη μνήμη Μαρίας Χατζημαρινάκη

Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργάνωσε το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023, την 9η Ημερίδα Χημείας τιμώντας τη μνήμη της αξέχαστης Μαρίας Χατζημαρινάκη, διδάκτορα του Τμήματος.

Η Δρ Μαρία Χατζημαρινάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας το 1996. Έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης το 1998 και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή κατά την περίοδο 1998-2002 στο πεδίο της Χημείας Φουλερενίων υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μιχάλη Ορφανόπουλου. Συνέχισε για δύο χρόνια τις μεταδιδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Erlangen στην ομάδα του Καθηγητή Andreas Hirsch.  Μετά την επιστροφή της συνεργάστηκε για δυο χρόνια ως Ερευνήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2008 και μετά από επιτυχείς εξετάσεις του ΑΣΕΠ διορίστηκε ως καθηγήτρια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έφυγε από τη ζωή την 22/11/2012.

Στο πλαίσιο της ημερίδας μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/φοιτήτριες και υποψήφιοι/ες διδάκτορες του Τμήματος Χημείας παρουσίασαν την έρευνά τους που εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα Χημείας με υψηλό επιστημονικό αλλά και πρακτικό ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούσαν στη σύνθεση και χαρακτηρισμό οργανικών και ανόργανων ενώσεων με σύγχρονες μεθόδους, σχεδιασμό νέων αντιβιοτικών, μελέτες της χημείας της ατμόσφαιρας, εφαρμογές ενζύμων στην παραγωγή βιοντίζελ ή μεθόδων αναστολής καθίζησης αλάτων σε αγωγούς γεωθερμικών συστημάτων, χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη προσρόφησης αερίων σε καινοτόμα υλικά ή εφαρμογή φασματοσκοπικών μεθόδων στην ανάλυση αρχαιολογικών καταλοίπων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος , Δρ. Αντώνης Κουλουμπής έδωσε ομιλία με θέμα “Ανάπτυξη και εφαρμογές λειτουργικών νανοϋλικών”.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα Χημείας αποτελεί μία ξεχωριστή ευκαιρία παρουσίασης και ανάδειξης του έργου νέων ερευνητών του Τμήματος αλλά και επιστημονικής αλληλεπίδρασης των μελών της κοινότητας του Χημικού και ευρύτερα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Το πρόγραμμα της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την απονομή, από τον πρόεδρο του Τμήματος Δημήτριο Άγγλο, τριών βραβείων προς την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Ιωάννα Καραπάνου, το μεταπτυχιακό φοιτητή Αντώνη Σαρικά και τον υποψήφιο διδάκτορα Μιχαήλ Φραγκιαδάκη, για εξαίρετη πορεία στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές τους, καθώς επίσης και με επίδοση επαίνων στους/στις ομιλητές