ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συναντήσεις του Ανδρέα Ξανθού με ΕΛΜΕΡ και Εκπ/κους Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου

elmer
Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε την Παρασκευή 5/9/2014 με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ στο Στέκι των Καθηγητών Ρεθύμνου.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ επισήμαναν τα προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία από τους ανύπαρκτους μόνιμους διορισμούς και τις λίγες προσλήψεις αναπληρωτών που δεν επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά κενά στο Νομό Ρεθύμνου αλλά και πανελλαδικά. Τονίστηκε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να γίνουν οι αναγκαίοι διορισμοί για να λειτουργήσουν εύρυθμα τα σχολεία. Ο βουλευτής Ρεθύμνου ενημερώθηκε, επίσης, για το ζήτημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της υποβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων λόγω της κατάργησης σημαντικών ειδικοτήτων και της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών που ήταν επιφορτισμένοι με αυτές.

Ο κ. Α. Ξανθός ενημερώθηκε για τη θέση της ΟΛΜΕ για το θέμα της δήθεν αξιολόγησης που επιβάλλει η κυβέρνηση και την ανάγκη μιας ουσιαστικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος με αποσύνδεσή της από τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Τέλος, έγινε εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου και την αλλαγή του τρόπου προαγωγής των μαθητών που είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του 20% των μαθητών της Α’ Λυκείου για το Σεπτέμβριο. Τα μέλη της ΕΛΜΕΡ εξέφρασαν τον προβληματισμό ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν σε ισοπέδωση της διδασκαλίας και σε αύξηση της μαθητικής διαρροής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Α. Ξανθός συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) Νομού Ρεθύμνου. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ ανέφερε ότι στο ξεκίνημα της χρονιάς υπάρχουν περίπου 150 κενά στα Δημοτικά σχολεία, εκτός από τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στις αντισταθμιστικές δομές. Υπογραμμίστηκε ότι τα κενά αυτά έπρεπε να έχουν ήδη καλυφθεί δεδομένου ότι ήταν γνωστά από το τέλος Ιουνίου.

daskaloi-ksanthos

Επίσης, τα μέλη του Συλλόγου δήλωσαν την αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να απασχοληθούν δάσκαλοι του ολοήμερου δημοτικού σχολείου στο πρωινό ωράριο, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου και θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στην ασφάλεια των μαθητών. Επισήμαναν ότι η πλειοψηφία των αναπληρωτών δασκάλων θα προσληφθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ επιλογή η οποία οδηγεί στην παγίωση δυο ξεχωριστών εργασιακών καθεστώτων για τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί της ΠΕ αναφέρθηκαν και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά το οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης (Δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου, 2ο Δημοτικό Ατσιποπούλου, 16ο Δημοτικό Μασταμπά και Δημοτικό Άδελε) και πρόσθεσαν ότι τα κονδύλια των σχολικών επιτροπών έχουν μειωθεί κατά 75% περίπου τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Α. Ξανθός επαναβεβαίωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον καθημερινό αγώνα των εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης και τόνισε την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να συμπαραταχθούν στην πάλη ενάντια στην διαλυτική για το Δημόσιο Σχολείο πολιτική της κυβέρνησης και στη γενικότερη αποδιάρθρωση του Κοινωνικού Κράτους. Τόνισε ότι χρειάζεται η συσπείρωση και η συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών σε ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης της Δημόσιας Παιδείας με στόχο την δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης, την ακύρωση του καταστροφικού μνημονιακού πλαισίου και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.