ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση του Ανδρέα Ξανθού με αντιπροσωπεία του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου

ανδρέας ξανθόςΟ βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε το Σάββατο 27/09/2014 με μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (Σ.Α.Ο.Ρ.).

Τα μέλη του Σ.Α.Ο.Ρ. προσπαθούν με μαζικές κινητοποιήσεις να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς της περιουσίας των οφειλετών αλλά και να ενισχύσουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν εμποδιστεί περισσότεροι από 300 πλειστηριασμοί ακινήτων στο Ρέθυμνο είτε από μεμονωμένους πολίτες είτε από το Σωματείο κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Τα μέλη του Σ.Α.Ο.Ρ. εξέφρασαν στον κ. Α. Ξανθό τον προβληματισμό τους για τη σύλληψη δύο μελών του Σωματείου στη διάρκεια κινητοποίησης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014. Τόνισαν ότι η ένταση προκλήθηκε από την παρουσία εκπροσώπων της Τράπεζας Eurobank, αλλά και ιδιωτικού αστυνομικού στο χώρο των πλειστηριασμών. Δήλωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν με ειρηνικές συγκεντρώσεις να συμπαραστέκονται σε συνανθρώπους τους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Τα μέλη του Σ.Α.Ο.Ρ. τόνισαν ότι οι Τράπεζες πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας αυτής. Μάλιστα ανέφεραν ότι οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν μόνο χρέη από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αλλά και από οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήττουν πολύ μεγάλο τμήμα της ρεθυμνιώτικης κοινωνίας.

Παρατήρησαν ότι υπάρχουν ακίνητα που αποκτούνται από Τράπεζες σε τιμές που ανέρχονται μόλις στο 10% της αντικειμενικής τους αξίας, ενώ διαμαρτυρήθηκαν για υπέρογκη χρέωση από τις Τράπεζες για την παραλαβή από τους πολίτες εγγράφων τα οποία τους αφορούν. Δήλωσαν τέλος, ότι με την κοινωνικά ανάλγητη στάση των Τραπεζών όχι μόνο δοκιμάζεται το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας αλλά και υπονομεύεται οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Ο κ. Α. Ξανθός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα που κάνουν τα μέλη του Σ.Α.Ο.Ρ. και τους ενημέρωσε για τα άμεσα μέτρα που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Ο βουλευτής Ρεθύμνου δήλωσε ότι βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η «νέα σεισάχθεια». Αυτή θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός δημοσίου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων. Ο φορέας αυτός, τόνισε ο κ. Ξανθός, θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των αναγκαίων διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη. Μόνο έτσι θα εμποδιστεί η αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους για να λεηλατηθεί η περιουσία των πολιτών και να ελεγχθεί από τις τράπεζες ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

Ο κ. Α. Ξανθός εξέφρασε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 €. Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα «κοράκια» των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (distress funds) να δημεύσουν τις περιουσίες των ανθρώπων στην πατρίδα μας. Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο κ. Α. Ξανθός, δεν στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση των πολιτών αλλά και στην επανεκκίνηση της «πραγματικής» οικονομίας, «χαλαρώνοντας» την ασφυκτική πίεση των συσσωρευμένων χρεών που είναι αδύνατο να αποπληρωθούν.