Σε ετοιμότητα συνεχίζει να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Περιφέρεια Κρήτης αναφορικά με την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιουργείται από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Περιβάλλοντος-Χωροταξίας Νίκο Καλογερή από τις μέχρι τώρα μετρήσεις που έχουν καταγραφεί από τους σταθμούς δεν υπάρχει κάποια υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων που να απαιτεί προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης και δράσεων.
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχει εγκαταστήσει δύο σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε κεντρικά σημεία στις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων αντίστοιχα. Βάσει των μετρήσεων των σταθμών αυτών και στα πλαίσια της πρόσφατης σχετικής νομοθεσίας του ΥΠΕΚΑ, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, όταν απαιτείται, εισηγούνται βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης ενημέρωσης και προστασίας του πληθυσμού, καθώς και τον καθορισμό των μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, τη βιομηχανία και την κυκλοφορία των οχημάτων.
Με την πρόβλεψη δυσμενούς εξέλιξης των μετεωρολογικών συνθηκών και την πιθανή αύξηση συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων και υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων στην ατμόσφαιρα, ο Περιφερειάρχης μετά από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ανακοινώνει τα προτεινόμενα μέτρα δράσης. Ειδικότερα στην περίπτωση κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στον περιορισμό της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και βιομάζας, ορίζεται ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και για όσες ημέρες ισχύουν τα εξαγγελλόμενα μέτρα, προκειμένου οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν από την αυξημένη χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως ηλεκτρικών συσκευών ή συσκευών αερίων καυσίμων.