ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Περιφέρεια, επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα & φορείς συνεργάζονται για την προστασία της βιοποικιλότητας της Κρήτης

Οι άξονες προστασίας της μοναδικής-πολύτιμης βιοποικιλότητας στην Κρήτη τέθηκαν σήμερα στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής αρμόδιος στους τομείς Περιβάλλοντος-Χωροταξίας.

σύσκεψη για τη βιοποικιλότηταΣτο πλαίσιο της σημερινής διαβούλευσης για το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό θέμα, που σχετίζεται άμεσα και με τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών, Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, άλλων επιστημονικών φορέων, καθώς και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η κατάρτιση προτεραιοτήτων προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας και της φυσικής κληρονομιάς της Κρήτης στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020, όπως επίσης η δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» που θα στοχεύει στο γενικότερο σχεδιασμό της ορθής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής «σήμερα ξεκινάει μια διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα του νησιού και τις αρμόδιες υπηρεσίες που σχετίζονται με το θέμα της βιοποικιλότητας, ούτως ώστε να έχουμε την καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών που σχετίζονται με το θέμα. Η βιοποικιλότητα έχει τεράστια σημασία για τον τόπο, αποτελεί δείκτη που αποτυπώνει την περιβαλλοντική κατάσταση, και είναι υποχρέωσή μας να βρίσκεται υπό συνεχή προστασία, η φυσική μας κληρονομιά που μεταφέρεται με σεβασμό από γενιά σε γενιά και αποτελεί διαχρονική συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης».

Όπως τόνισε ο κ. Καλογερής «με τη σημερινή ευρεία σύσκεψη, ιεραρχούμε τις ανάγκες μας, βάζουμε προτεραιότητες στην Κρήτη, να δούμε πως θα διαχειριστούμε ευαίσθητες περιοχές οι οποίες δέχονται σημαντικές πιέσεις, όπως για παράδειγμα κάποιες περιοχές «Νatura», είτε από ανθρώπινη δραστηριότητα είτε από την κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά θα τα καταγράψουμε και στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020 θα μπορούμε να αντλούμε και να αξιοποιούμε πόρους προς αυτή την κατεύθυνση. Οικονομικοί πόροι που μπορούν να προέλθουν όχι μόνο από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων ώστε να έχουμε μεγιστοποίηση αποτελέσματος για την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας στο νησί μας».

Από την πλευρά του ο καθηγητής οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μωυσής Μυλωνάς σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι η Κρήτη είναι ένα από τα «θερμά σημεία» όπως λέγονται, βιοποικιλότητας του κόσμου, όχι μόνο γιατί έχει πάρα πολλά είδη αλλά πολλά από αυτά τα είδη είναι ενδημικά. Υπάρχουν μόνο σε αυτό το νησί. Αυτό θα έπρεπε να μας κάνει να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι. Χαίρομαι γιατί σήμερα η Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Καλογερής, έχει προσκαλέσει αυτή την συνάντηση, όπου ελπίζουμε ότι θα τεθούν οι άξονες προτεραιότητας για την προστασία της βιοποικιλότητας στο νησί. Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε εκείνες τις βασικές αρχές που θα μας οδηγήσουν όχι απλά στο να περάσει ένα ακόμα πρόγραμμα για την Κρήτη, αλλά να κατοχυρώσουμε τη γνώση, την ανάγκη για εκπαίδευση των Κρητικών για αυτά που έχουμε, και βέβαια την αποτελεσματική προστασία τους. Υπάρχουν είδη και στα φυτά αλλά και στα ζώα, που η Κρήτη είναι μοναδική. Υπάρχουν πολλά είδη που κινδυνεύουν από την ανθρώπινη παρέμβαση».