ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Νέα δεδομένα στη σύγχρονη εκπαίδευση υπό το πρίσμα των ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών

Η ανάπτυξη των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών στην Κρήτη με την λειτουργία ενός δυναμικού δικτύου θεωρητικών και ερευνητικών αναζητήσεων στην εκπαίδευση, βρέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα: «Το Σύγχρονο Σχολείο μέσα από το πρίσμα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών: από τη θεωρία στην καθημερινή πρακτική».

Νέα δεδομένα στη σύγχρονη εκπαίδευση υπό το πρίσμα των ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών

Το συνέδριο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με την υποστήριξη των Δήμων Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο μεγάλος αριθμός συνέδρων και εισηγητών που το παρακολούθησαν κατέδειξε ότι το Ινστιτούτο αποτελεί ένα θεσμό αξιόπιστο και έγκυρο, που μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στα επιστημονικά πράγματα του τόπου. Μάλιστα ήταν χαρακτηριστικό ότι στο συνέδριο συμμετείχαν και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και νέοι επιστήμονες, φοιτητές για τα προβλήματα της Εκπαίδευσης που έχουν προκληθεί από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Παράλληλα έγιναν πρωτότυπες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ερευνητές και επαγγελματίες της εκπαίδευσης και άλλων επιστημονικών πεδίων, που ταξίδεψαν στο Ηράκλειο από όλη την χώρα και αναφέρθηκαν σε εμπειρικά δεδομένα και έρευνες δράσης, γύρω από τον εκφοβισμό, την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και την αξιοποίηση του θεατρικού παιχνιδιού, των πολυμέσων και των εφαρμογών φορητής μάθησης στη διδασκαλία, συνδέοντάς τα μάλιστα, με τη διδακτική πράξη μέσω εργαστηριακών και βιωματικών μεθόδων.

Στο συνέδριο που στην έναρξη του απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διαδικασίες συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών πάνω σε ζητήματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Έρευνας, Διαπολιτισμικής και Ειδικής Αγωγής, Κοινωνιολογίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών, Δια Βίου Μάθησης, Διδακτικής Μεθοδολογίας, Αξιολόγησης, Πολιτισμού, Δημιουργικότητας και εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών και καινοτομιών στην Εκπαίδευση.

Η επιτυχία του Συνεδρίου, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, δημιούργησε υψηλές προσδοκίες γύρω από τις δραστηριότητες που σχεδιάζει να οργανώσει το ΙΑΚΕ και για το ρόλο που καλείται να παίξει σε ότι αφορά τη διασύνδεσή του με τους φορείς που εμπλέκονται στα διάφορα πεδία κοινωνικής δράσης και τη συμβολή του σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη αναπτυξιακή διαδικασία στο Ηράκλειο και σε όλη την Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες εξέφραζαν σε κάθε ευκαιρία την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πληρότητα και την ποιότητα της οργάνωσης και ενημέρωναν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ότι περιμένουν ήδη με ενδιαφέρον την πρόσκληση για το επόμενο Συνέδριο του ΙΑΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί προσκεκλημένοι επισήμαναν την ανάγκη και τη δυνατότητα να γίνει διεθνές το επόμενο Συνέδριο, αφού τόσο ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου δια του εκπροσώπου της κ. Μικελίδη αλλά και ο κ. Baros του Πανεπιστημίου Augsburg δήλωσαν ότι επιθυμούν σχετικές συνεργασίες.

Στην ολομέλεια που έγινε με τη λήξη των εργασιών η Πρόεδρος του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη, παρουσίασε ένα απολογισμό της όλης διοργάνωσης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσοι βοήθησαν να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο και ιδιαίτερα στα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και στους δεκάδες εθελοντές που στελέχωσαν επί τρεις ημέρες τις Γραμματείες και τα Προεδρεία. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει το ΙΑΚΕ, η κ. Μαράκη ευχαρίστησε και αποχαιρέτησε όσους συμμετείχαν ως εισηγητές και ως σύνεδροι και υποσχέθηκε το επόμενο Συνέδριο να είναι ακόμα πιο αναβαθμισμένο και ενδιαφέρον.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη, ο Πρόεδρος της Διδασκαλκής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Αθανάσιος Κικινής, ο εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου κ. Δημήτρης Μικελίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμις Κοτσυφάκης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και αρχών της περιοχής.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι κεντρικές ομιλίες που έγιναν από διακεκριμένους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους, όπως ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σήφης Μπουζάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σπυρίδων Πανταζής, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νικόλαος Παπαδάκης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Augsburg κ. Wassilios Baros, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νίκος Ανδρεαδάκης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηρώ Μυλωνάκου – Κεκέ. Στα Προεδρεία όλων των συνεδριών συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης, ο Προϊστάμενος του τμήματος Π.Ε. της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας κ. Κώστας Παπαχρήστος, ο Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Μαντάς, οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Κρήτης κ. Γιώργος Περικλειδάκης και Εμμανουήλ Κριτσωτάκης και πολλοί άλλοι, ενώ αρκετοί απ’ αυτούς παρουσίασαν τις επιστημονικές τους εργασίες κατά τη διάρκεια Συνεδρίου.