Η χαμηλή καταναλωτική διάθεση των επισκεπτών της πόλης, οι οικονομικές συνθήκες και τα νέα μέτρα, έχουν δημιουργήσει ένα παζλ εντυπώσεων, αντιδράσεων και προβληματισμών για το πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα η αγορά και το πώς πρέπει να οργανωθούν οι έμποροι για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κατάσταση η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους.
Τα χίλια καταστήματα της πόλης και τα οχτακόσια περίπου της περιφέρειας, βρίσκονται σε κατάσταση επιστράτευσης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Νομού Μανόλης Ψαρουδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στην αγορά υπάρχουν επιχειρήσεις με μηδενικούς τζίρους, και επαγγέλματα τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και αναφέρομαι στην οικοδομή, τα επαγγέλματα που πλαισιώνουν την οικοδομική δραστηριότητα, τους εισαγωγείς αυτοκινήτων, τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης υπόδησης και τα καταστήματα μικροαντικειμένων και ειδικών τροφίμων».
Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, τα τουριστικά καταστήματα, κυρίως της παλιάς πόλης και των όμορων περιοχών, έχουν πτώση που φθάνει μέχρι και 50%, ενώ είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σύνολο σχεδόν των τραπεζικών καταστημάτων, οι εργασίες που έγιναν σήμερα αφορούσαν την πληρωμή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, εφορίες και πάγιες εντολές πληρωμών.
Παρά τα προβλήματα τον μήνα Ιούλιο, δεν υπήρξε πτώση στον τουρισμό στο Ρέθυμνο – όμως οι τουρίστες είναι, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας. Μάλιστα, αρκετοί τους χαρακτήρισαν ως «τουρίστες των προσφορών και των χαμηλών ταξιδιωτικών πακέτων». «Οι περισσότεροι πελάτες μας, μας λένε πως αναβάλουν να αγοράσουν κάτι που χρειάζονται, ακόμα και στην περίοδο των εκπτώσεων», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.