ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας: Αποχαιρετάμε τους τουρίστες, ανοίγουμε τις πόρτες στους μαθητές

kkgk-21-10-15Στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, ολοκληρώνονται οι ξεναγήσεις και οι δράσεις των επισκεπτών της περιοχής για την καλοκαιρινή σαιζόν. Αυλαία σηκώνει το 2ο Δημοτικό σχολείο Κουνουπιδιανών από τα Χανιά για την σχολική χρονιά 2015-2016, και τις μαθητικές επισκέψεις στο κέντρο.

Και φέτος οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, προσαρμοσμένα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους στις καλές συνήθειες διατροφής, δεδομένων των διατροφικών σκανδάλων, της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και της εμφάνισης διαφόρων παθολογικών νόσων, που συνδέονται με την διατροφή  ακόμη και στην παιδική ηλικία. 

Οι επισκέψεις των σχολείων γίνονται καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης και έχουν διάρκεια από 1 μέχρι 4 ώρες, αναλόγως το πρόγραμμα, που θα διαλέξουν.

Τα προγράμματα που υλοποιούμε για τις μαθητικές ξεναγήσεις, προσαρμόζονται κάθε φορά στην ηλικία των παιδιών και περιλαμβάνουν τις εξής δραστηριότητες:

  • βιωματικά παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της διατροφής. (ανθρώπινη διατροφική πυραμίδα, μάντεψε τι τρως, ξεναγός διατροφής, οι μαχητές των τροφών, κ.α.)
  • Ξενάγηση στο εκθετήριο και ενημέρωση για τα προϊόντα με διαδραστική πάντα μορφή.
  • Δράση στην κουζίνα του Κέντρου. Ολοκλήρωση μιας απλής Κρητικής συνταγής από τους μαθητές.
  • Δεκατιανό
  • Μίνι πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Δοκιμή με τη μέθοδο του ψωμιού, τεσσάρων διαφορετικών ελαιολάδων. Στόχος να μιλήσουμε για το ποιοτικό ελαιόλαδο, τη χρήση του, τα οφέλη του σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια και λίπη και την ορθή συντήρησή του.
  • Ύστερα από συνεννόηση παρασκευή τυριού από κατσικίσιο γάλα
  • «Πως μαγείρευαν οι Μινωίτες». Κατόπιν συνεννόησης εργαστήριο κεραμικής, από τους κεραμίστες Γιώργο και Νατάσα Βαρδαξή. Γνωρίζουμε την τέχνη του πηλού και φτιάχνουμε μαζί χρηστικά σκεύη και αντίγραφα Μινωικών σκευών, που χρησίμευαν στην προετοιμασία φαγητού και στη βρώση.

kkgk-21-10-15aΤα γκρουπ που μπορούμε να φιλοξενήσουμε σε κάθε επίσκεψη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν  35-40 άτομα. 

Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν.

Στην περίπτωση σίτισης των μαθητών, παρουσία κάποιου ΣΕΦ ή μάγειρα για μια γαστρονομική επίδειξη, το σχολείο καλύπτει την προμήθεια των πρώτων υλών. Συμβολικό κόστος προβλέπεται επίσης στο πρόγραμμα κεραμικής. 

Για περισσότερες πληροφορίες, για το πρόγραμμα χειμερινών εκδηλώσεων: 

Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, Κτίριο Μανουσάκη, Αργυρούπολη Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων – ξεναγήσεων: Ασπασία Σταυρουλάκη.

Τηλ 2831340705 – 28310 81252 – 6979552591
kkg.crete@gmail.com
www.agrocrete.com