ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές στο Κέντρο Κρητικής ΓαστρονομίαςΤην Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, πλημύρισε  με  Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές και συνταγές  με την βοήθεια του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής και του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνης.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΕΠΑΛ και το Ινστιτούτο, επισκέπτονται το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη για μια βιωματική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στα πλαίσια του προγράμματος μαθητών τουριστικής κατεύθυνσης.

Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Η κα Πατραμάνη, υπεύθυνη της επίσκεψης του Λυκείου και οι Σεφ, κύριοι Μιχάλης Παναγιωτάκης,  Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νίκος Δατσέρης και Στέλιος Αγγελάκης, υπογράμμισαν την σπουδαιότητα αυτών των επισκέψεων για την κατάρτιση των μαθητών και σπουδαστών στα πλαίσια ευαισθητοποίησης τους για την σωστή ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού από τις επόμενες γενιές στην Κρήτη.

Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των ΣΕΦ συνδύασαν το μάθημα τους με παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες συνταγές τις οποίες εκτέλεσαν, ολοκλήρωσαν και γεύτηκαν μαζί με τους καθηγητές τους. Οι χώροι του κέντρου μύρισαν με την απόλυτη Χριστουγεννιάτικη συνταγή το Χοιρινό με Κυδώνια και από ολόφρεσκους μυρωδάτους κουραμπιέδες.

Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, φορέας ο οποίος διαχειρίζεται το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, έχει ως στόχο να συμβάλει και να υποστηρίζει συνεχώς όλες τις προσπάθειες ανάδειξης της Κρητικής Γαστρονομίας  και των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων, με επίκεντρο το Κέντρο στην Αργυρούπολη, το οποίο όπως επανέλαβε η υπεύθυνη του Κέντρου κα Σταυρουλάκη Ασπασία, θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του και τις κουζίνες του για οποιαδήποτε άλλη συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκίνησε πολύ γευστικά και αισιόδοξα, παγιώνοντας με την επίσκεψη των παιδιών και των ΣΕΦ μια γερή συνεργασία. Στο τέλος της επίσκεψης αντάλλαξαν ευχές και αφιερώσεις συμβολικά πάνω στις ποδιές μαγειρικής με το brand name ΚΡΗΤΗ ανανεώνοντας το ραντεβού τους.

Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Στην ίδια κατεύθυνση, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, οι πρωτοετείς και οι δευτεροετείς μαθητές της σχολής Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης GRANT, ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική εκδρομή σε σημεία γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος, και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας  και να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον ΣΕΦ και εκπαιδευτικό της σχολής κο. Φανουράκη Στέλιο, σχετικά με τις Ξεχασμένες Κρητικές Συνταγές.

Ενδεικτικά γνώρισαν το ξεχασμένο όσπριο μπίζα, το επίκαιρο φουκάκι, τον τζουλαμά, την σοφεγάδα, το πτωχό λαντουρίδι και το μαγγίρι. Οι αυριανοί επαγγελματίες της Κρήτης, μήπως κάνουν την μεγάλη έκπληξη και μπορέσουν τελικά να μεταφέρουν μια έκδοση των Κρητικών Συνταγών στις τουριστικές επαγγελματικές κουζίνες;

Ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε όλους.

Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζονται καθημερινά στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας ύστερα από συνεννόηση.

  • Βιωματικά παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα με στόχο την ευαισθητοποίηση τους στο θέμα της διατροφής. (ανθρώπινη διατροφική πυραμίδα, μάντεψε τι τρως, ξεναγός διατροφής, οι μαχητές των τροφών, ο θησαυρός του χαμένου φαγητού  κα)
  • Ξενάγηση στο εκθετήριο και ενημέρωση για τα πιστοποιημένα προϊόντα
  • Ολοκλήρωση μιας απλής Κρητικής συνταγής από του μαθητές. /Δεκατιανό
  • Μίνι πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Δοκιμή με την μέθοδο του ψωμιού, τεσσάρων διαφορετικών ελαιολάδων.
  • Παρασκευή τυριού από κατσικίσιο γάλα
  • Εργαστήριο κεραμικής «Πως μαγείρευαν οι Μινωίτες. Γνωρίζουμε την τέχνη του πηλού και φτιάχνουμε μαζί χρηστικά σκεύη και αντίγραφα Μινωικών σκευών που χρησίμευαν στην προετοιμασία φαγητού και στην βρώση.

Το γκρουπ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40+ άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες,

Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, Κτίριο Μανουσάκη, Αργυρούπολη
Τηλ 2831340705 – 28310 81252 – 6979552591
kkg.crete@gmail.comwww.agrocrete.com