«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής είχα πει κάποτε, σήμερα θα πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της Ιστορίας γιατί είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, είναι ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Αριστεράς.
Τόνισε πως γνωρίζει ότι σε κάθε βήμα “θα βρίσκουμε τη διαπλοκή και τη δεξιά που θα παραχαράσσει την ιστορία, τις θέσεις, τις προθέσεις μας, θέλουν να κλείσουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς, το ξέρουμε γι’ αυτό προχωράμε αταλάντευτοι”. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι το 2016 θα είναι η χρονια της οριστικής ρήξης με το παλιό, το έτος μηδέν, της αρχής του τέλους αυτής της πολυετούς σκληρής επιτροπείας για τον τόπο.
Ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους αγρότες
Με αυτό το δίπολο να διατρέχει το πνεύμα μεγάλου μέρους της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εκτενείς συγκρίσεις της τωρινής συμφωνίας με εκείνη που προτεινόταν πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και με τα δύο πρώτα μνημόνια, καθώς επίσης και των δεσμεύσεων που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά εάν δεν εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή τι θα γινόταν με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. “Είναι τουλάχιστον θράσος να ακούει κανείς σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν χρέωσε τη χώρα με τη διαπραγμάτευση του”, είπε.
Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως ποια είναι η πρόταση του για το ασφαλιστικό «που λεηλάτησαν 40 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και να επιλέξει εάν θα είναι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή με το ΔΝΤ και ποια είναι η πρόταση του για τους αγρότες που “αυτοί φτωοποίησαν”. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, διαχωρίζοντας εκείνους που εκπροσωπούν τις αυθεντικές αγωνίες του αγροτικού κόσμου από κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές που κάνουν τώρα τους επαναστάτες ενώ είχαν δώσει αγώνα για την καμπάνια του “Ναι”, όπως και ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ.
Δριμεία κριτική σε Κυρ. Μητσοτάκη και για τους μετακλητούς υπαλλήλους
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία όχι για να αλλάξει τα πράγματα αλλά για να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους και μίλησε για «κίτρινες φυλλάδες» που «κανιβαλίζουν ανθρώπους με ιστορία αγώνων και προσφορά». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν η μείωση του αριθμού των μετακλητών κατά 25% και σήμερα η κυβέρνηση έχει 630 προσωρινούς υπαλλήλους, στενούς συνεργάτες (σ.σ. εξήγησε ότι κριτήριο είναι η εμπιστοσύνη”) στα υπουργεία, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε 1.200 μετακλητούς. «Αυτό είναι το κομματικό κράτος που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», σχολίασε σκωπτικά, για να προσθέσει ότι «έχουν το θράσος κάποιοι να μιλούν για ρουσφέτι και οικογενειοκρατία. Ποιος; Τα κόμματα που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε μόνο τις απολυμένες καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες και διερωτήθηκε εάν οι επιθέσεις από ΜΜΕ που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη, όπως είπε, γίνονται για να αποσείσουν το βάρος της οικογενειοκρατίας με φτηνούς αντιπερισπασμούς. «Κακώς σκέφτονται ενοχικά. Εμείς δεν θα κατηγορήσουμε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένεια του, θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του», ανέφερε κατηγορώντας τον ότι σε μια νύχτα, γνωρίζοντας ότι ερχόταν αλλαγή πολιτικού σκηνικού, καθαίρεσε διευθυντές στο Δημόσιο διορίζοντας άλλους στη θέση τους.





