Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, είχε την χαρά να φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό σχολείο, το ΕΠΑΛ Νεάπολης από το μακρινό Λασίθι.
Οι 20 μαθητές με τους συνοδούς τους, την κα Κουφοπούλου και τον κο Ανδρουλάκη, διάνυσαν αρκετά χιλιόμετρα για να γνωρίσουν από κοντά το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, τα τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα με το brand name «ΚΡΗΤΗ» και τις Κρητικές συνταγές, που μαγείρεψαν για αυτούς το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής, το οποίο ανταποκρίνεται πάντα στις προτάσεις μαθητών είτε για μαγειρική επίδειξη είτε για εκπαιδευτικό σεμινάριο.
Οι μαθητές συμμετείχαν στη συζήτηση σε σχέση με την αξία της τοπικής γαστρονομικής μας κουλτούρα στον τουρισμό της περιοχής τους, με τις υπεύθυνες του κέντρου κα Μικεδάκη και κα Σταυρουλάκη. Πήραν στοιχεία για την μελέτη των 7 χωρών και την μελέτη του Ινστιτούτου Rockfeller, για τις θεραπευτικές ιδιότητες από την κατανάλωση τοπικών προϊόντων στην υγεία μας, όπως και για την αξία του Κρητικού προτύπου διατροφής. Σήμερα, το Κρητικό πρότυπο παίρνει σημαντική θέση και στην τοπική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.
Τη θέση των Κρητικών συνταγών και των Κρητικών προϊόντων στο τουρισμό και στην ξενοδοχειακή κουζίνα ανάπτυξαν επίσης με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής executive chef κο. Παναγιωτάκη Μιχάλη, και τους παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Ινστιτούτου.
Οι μαθητές πραγματοποίησαν την επίσκεψή τους, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e–twinning στο οποίο συμμετέχουν μαζί με σχολεία από την Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Πολώνια και Κροατία.
Οι μαθητές μάζεψαν υλικό, από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και κατέγραψαν επίσης 3 σημαντικές συνταγές με αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων αλλά και με παραλλαγές που επιτρέπουν σ αυτά τα πιάτα μια θέση σε οποιοδήποτε διεθνή μπουφέ υψηλής γαστρονομικής τέχνης.
Οι συνταγές, που τους παρουσιάστηκαν και κατόπιν γεύτηκαν οι μαθητές από τα μέλη του ινστιτούτου, chef Ξενικάκη Ζαχαρία, Αγγελάκη Στέλιο, Νικηφόρο Μάριο, Καραγιάννη Μαρίνα και Λάριο Λευτέρη, ήταν τα σκιουφικτά μακαρόνια με απάκι και Κρητικά μυρωδικά, το χοιρινό με σταμναγκάθι αυγολέμονο και για επιδόρπιο το Κρητικό cheesecake με αποκλειστική χρήση γλυκιάς μυζήθρας, μπισκότο από παξιμάδι χαρουπιού και σπιτική μαρμέλαδα σιρόπι.
Μπορείτε να βρείτε και να δοκιμάσετε τις συνταγές αυτές στο site της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης – Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας www.agrocrete.com.
Στο κέντρο συνεχίζονται οι ξεναγήσεις σχολείων καθημερινά και μέχρι σήμερα, για το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016, 18 σχολεία με πάνω από 580 μαθητές έχουν παρακολουθήσει ένα από τα προγράμματα ευαισθητοποίησης για την Κρητική γαστρονομία τα οποία παρουσιάζονται.
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα προγράμματα και τις κρατήσεις ξεναγήσεων, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, καθημερινά από τις 9.00 – 15. 00
Τηλ: 28310 81252
E mail: kkg.crete@gmail.com
www.agrocrete.com