Σε συμφωνία κατέληξαν δανειστές και Ελλάδα για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, ύψους περίπου 3,6 δις. Ευρώ (2% του ΑΕΠ) τα οποία θα τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα δεν φθάσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Ουσιαστικά, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τα θετικά μηνύματα που ήλθαν από τις ανακοινώσεις της Eurostat, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο με Ελλάδα και θεσμούς να μετακινούνται ελαφρώς προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να επιστρέψει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε τη συμφωνία στη συνέντευξη Τύπου δηλώνοντας ότι «φθάσαμε στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να υπάρξει πακέτο προληπτικών μέτρων. Αυτά θα πρέπει να είναι αξιόπιστα, να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, να έχουν αυτόματη ισχύ και να είναι βασισμένα σε αντικειμενικούς στόχους».
Τόνισε, ακόμη, ότι «γίνεται πρόοδος και βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», ενώ προανήγγειλε και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανόν τη Μεγάλη Πέμπτη, στην οποία θα μπορούσε να υπάρξει και η αφετηρία της συζήτησης για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και θα αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσδιόρισε και το ύψος των μέτρων στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,6 δισ. ευρώ.
«Κάθετη» και η Λαγκάρντ
Για το πακέτο μέτρων μίλησε στη συνέντευξη Τύπου και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν εκ των προτέρων.
«Είμαι ικανοποιημένη από τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων, όπως ήθελε το ταμείο. Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι ξεκάθαρα, αξιόπιστα και πρέπει να ενεργοποιηθούν αυτοματοποιημένα χωρίς να αφήνουν πολλά περιθώρια για διαβουλεύσεις» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Μήνυμα για το χρέος
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε και σαφές μήνυμα για το χρέος δηλώνοντας πως «πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους» και έκανε λόγο για «αναδόμησή» του με διάφορους μηχανισμούς.
Εξήγησε, πάντως, ότι είναι κοινός τόπος πως η βιωσιμότητα του χρέους σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος.
«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι»
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για θετική συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία υπήρξε συμφωνία για το πακέτο του καλοκαιριού, ενώ μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για το αποτέλεσμα και την απόδοση αυτών των μέτρων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο «αξιόπιστο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Μένει να διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες κατά πόσο η πίεση του είναι όντως ισοβαρής και κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα ως προς το σκέλος χρέους».
Μιλώντας για το πώς θα γεφυρωθεί αυτή η διαφορά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, μια από τις οποίες είναι και η λήψη προληπτικών μέτρων.







