Στις 19 και 20 Μαΐου στο Κέντρο Τεχνών Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού έργου “SAVE”-Solutions Against Violence in Europe, «Καταπολέμηση της βίας στην Ευρώπη» το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
To SAVE επιδιώκει να διαμορφώσει ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο Μοντέλο πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών βίας στα παιδιά με τη χρήση Καινοτόμων Εργαλείων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT tools). Εταίροι του έργου είναι Περιφέρειες, Πανεπιστήμια και άλλοι φορείς του κοινωνικού τομέα από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία. Από την Ελλάδα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στις έξι διαφορετικές Περιφέρειες του έργου αναφορικά με την πρόληψη και ανίχνευση της παιδικής κακοποίησης. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνοντας χρήση επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών στους τομείς πρόληψης και ανίχνευσης παιδικής κακοποίησης.
Η Περιφέρεια Κρήτης εφάρμοσε το μοντέλο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου σε σχολεία του Ηρακλείου και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου σε σχολεία του Ρεθύμνου. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου συμμετείχε στη συνάντηση, όπου παρουσίασε τη μεθοδολογική του προσέγγιση στην υλοποίηση των εργαστηρίων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων θα αποτελέσει την ανατροφοδότηση του υπό κατασκευή Μοντέλου, στο οποίο στοχεύει το Πρόγραμμα.
Επιπλέον θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διαδικασία αξιολόγησης των εργαστηρίων καθώς και η εν δυνάμει ενσωμάτωση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών στην τελική μορφή του Μοντέλου. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αντάλλαξαν απόψεις για τη δομή και το περιεχόμενο της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας του SAVE η οποία θα επιδιώξει μεταξύ άλλων να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο εκπαίδευσης ενηλίκων και εκπαιδευτικών στη διαχείριση περιστατικών βίας στα παιδιά. Ένα σημαντικό ζήτημα, που τέθηκε στη συζήτηση ήταν η λήψη δράσεων για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στις τοπικές κοινωνίες καθώς και η πολιτική αξιοποίηση του έργου από τους θεσμικούς εκπροσώπους των Περιφερειών προκειμένου να υπάρξουν μελλοντικά πλέον αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της παιδικής κακοποίησης.
Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν, η Δρ. Βλασάκη Κατερίνα (συντονίστρια του έργου), και η κοινωνιολόγος MSc Μαρκάκη Καλλιόπη (ειδική στην θεματική ενότητα του έργου για τη βία στα παιδιά). Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Αντιπεριφερειαρχής της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Ρεθύμνου, κα. Λιονή Μαρία και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ρεθύμνου, κα Μαρία Καββάλου.