ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Απάντηση Δημάρχου Ρεθύμνης στα σχόλια για την κατάσταση γηπέδου της Σοχώρας

Γιώργης Μαρινάκης

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και αναφορές στο γήπεδο της Σοχώρας, δράττομαι της ευκαιρίας για μια συνοπτική αναφορά στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου, ο οποίος ξεκίνησε ομολογουμένως πολύ φιλόδοξα αλλά δυστυχώς, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν πλέον σε όλους τους Δήμους και λόγω τεχνικών ζητημάτων που ανέκυψαν, παρουσιάζει καθυστέρηση στην υλοποίηση του.

Αυτό που ήθελα να επισημάνω με τον πιο εμφαντικό τρόπο, πάντως, είναι πως, παρ’ όλα αυτά και σε συνέχεια της διαβούλευσης που είχαμε προσφάτως με τα ποδοσφαιρικά σωματεία τα οποία ζήτησαν αλλαγή των υπαρχουσών μελετών, πρόθεση του Δήμου Ρεθύμνης είναι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και η απόδοσή του στα σωματεία και τις ακαδημίες τους. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει την πολεοδομική τακτοποίηση του χώρου, από πλευράς ΥΠΕΚΑ, διαδικασία που εκκρεμεί ανεπίτρεπτα εδώ και πολύ καιρό, παρά το έντονο ενδιαφέρον τόσο του Δήμου όσο και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού το εν λόγω θέμα συνδέεται με την επιδιωκόμενη ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Δίκαιο πάντως αλλά και απαραίτητο θα ήταν, να γίνει, εν ευθέτω χρόνω, ένας διάλογος που θα επιτρέψει την ευρύτερη ενημέρωση του συνόλου της τοπικής μας κοινωνίας, σχετικά με το πόσα χρήματα καταβάλλει ετησίως ο Δήμος Ρεθύμνης για τη συντήρηση αθλητικών υποδομών, την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, τις πληρωμές προσωπικού κλπ. χωρίς να υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα από πλευράς ωφελουμένων, και δεν εννοώ φυσικά τους μικρούς αθλητές, οι οικογένειες των οποίων επίσης πληρώνουν για να αθλούνται τα παιδιά τους. Λυπάμαι που το επισημαίνω, αλλά πραγματικά πρέπει κάποια στιγμή να τεθούν τα ζητήματα στην αντικειμενική και ολόπλευρη διάστασή τους για να εκτιμηθεί και η συμμετοχή του καθενός στις ευθύνες.

Την πρόθεση μας, ως δημοτικό σύστημα να υποστηρίξουμε τις υφιστάμενες αθλητικές δομές, να προγραμματίσουμε τη δημιουργία νέων και να συνδράμουμε την πρόοδο των αθλητικών σωματείων με κάθε διαθέσιμο μέσο, την έχουμε επιβεβαιώσει εμπράκτως πλείστες φορές. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι, πριν από δύο χρόνια, όταν η ομάδα της Επισκοπής ανέβηκε στη Β’ εθνική κατηγορία, ο Δήμος για να υποστηρίξει το φιλόδοξο σχεδιασμό της ομάδας, διέθεσε ποσό, άνω των 300.000€, σε αναγκαίες παρεμβάσεις στο Γήπεδο του Γάλλου (αποκατάσταση αποδυτηρίων, καινούρια έπιπλα, δημοσιογραφικό θεωρείο κλπ).

Σε ότι δε, αφορά τον προγραμματισμό μελλοντικών παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι, έπειτα από διαβούλευση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη κα Μ.Λιονή, καταφέραμε να εξοικονομηθεί, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το ποσό των 450.000 €, φέτος, για το Ρέθυμνο, το οποίο θα καταμεριστεί, με πρώτη προτεραιότητα στα γήπεδα Μισιρίων και Σοχώρας καθώς και στην προετοιμασία του γηπέδου στα Ρούστικα ώστε να λειτουργήσει κι εκεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο, σύμφωνα με τις νόμιμες τεχνικές προδιαγραφές.

Βέβαια, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα προαναφερόμενα 3 έργα έχουν προϋπολογισμό 1 εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο Δήμος Ρεθύμνης ξεκινά, σε πρώτη φάση με τη σύνταξη και την υποβολή των σχετικών τεχνικών δελτίων για τα 2 μεγάλα γήπεδα (Μισιρίων και Σοχώρας), ώστε να οριστικοποιηθεί ο απαιτούμενος προϋπολογισμός τους και, στη συνέχεια, θα διαχειριστεί το θέμα των συμπληρωματικών πιστώσεων που θα απαιτηθούν και για το γήπεδο των Ρουστίκων. Ελπίζοντας παράλληλα, ότι θα έχουμε τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης δεδομένου ότι το ποσό που ενέκρινε για το Δήμο Ρεθύμνου, καλύπτει μόνον το 1/3 του συνολικά απαιτούμενου γι’ αυτά τα 3 έργα.

Σε ότι αφορά, τώρα το θέμα που θίγει το ρεπορτάζ σχετικά με την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι φίλαθλοι στον αγώνα της π. Κυριακής, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής: Το θέμα ανέκυψε διότι η Διοίκηση της Α.Ε. Ρεθύμνης προκειμένου να δώσει τον αγώνα με την ΠΟΑ, στο πλαίσιο διαδικασίας ανόδου στην γ’ εθνική κατηγορία, επέλεξε το γήπεδο της Σοχώρας, που ήταν ακατάλληλο, ενώ είχε τη δυνατότητα να διοργανώσει τη διεξαγωγή του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα, είτε στο γήπεδο του Γάλλου είτε στο γήπεδο της Επισκοπής, τα οποία συντηρούνται από το Δήμο Ρεθύμνης και είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Αντιλαμβάνομαι, διότι γνωρίζω από ποδόσφαιρο όπως γνωρίζω και τη νοοτροπία των παραγόντων του, ότι αυτή η επιλογή, έγινε για λόγους αγωνιστικούς και τεχνικούς. Όμως δεν είναι σωστό να εγκαλείται σε απολογία ο Δήμος Ρεθύμνης για μία επιλογή που, όχι μόνον δεν ήταν δική του αλλά ούτε καν ερωτήθηκε γι’ αυτήν. Λυπόμαστε πολύ για την ταλαιπωρία των φιλάθλων, ντόπιων και επισκεπτών, αλλά ομολογούμε την αδυναμία μας να ικανοποιούμε τους πάντες όταν μάλιστα επιλέγουν, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη δεινή οικονομική κατάσταση, που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά στο Δήμο.

Περισσότερο απ΄ όλα όμως, μας ενοχλεί πραγματικά που, λόγω μιας ατυχούς επιλογής, η οποία δεν αφορά το Δήμο, υποβιβάζεται η αξία ενός εξαιρετικού και σύγχρονου βιοκλιματικού έργου από κάποιους, που με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, καταθέτουν τη νοσταλγία τους για τα σαπισμένα μπετά του σταδίου της Σοχώρας (!) , αντί ν’ απολαμβάνουν ένα έργο που αναβάθμισε κυριολεκτικά όλη την περιοχή και άνοιξε τον ορίζοντα της Παλιάς Πόλης προς τη θάλασσα.

Με αυτές τις σκέψεις ολοκληρώνω τούτη την αναφορά, θεωρώντας πως αποτελεί την απαρχή μιας συζήτησης, στην οποία όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, σχετικά με το πως θα λειτουργούν πλέον οι αθλητικοί χώροι και ποιοι πρέπει ‘να ναι οι κανόνες που θα διέπουν αυτή τη λειτουργία. Διότι όπως αποδεικνύεται, ο Δήμος Ρεθύμνης και πληρώνει και απολογείται. Και αυτό, δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ανεκτό.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ