Οι υγιείς – υποχονδριακοί άνθρωποι, που χωρίς λόγο ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους, τελικά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιοπάθειας σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.
Το άγχος είναι γνωστός παράγων κινδύνου για την καρδιά και όχι μόνο. Το άγχος ότι κανείς θα αρρωστήσει σοβαρά, με συνέπεια να τρέχει συνεχώς σε γιατρούς με το παραμικρό σύμπτωμα, δεν αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες και γι’ αυτό τόνισαν ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ώστε να προλαμβάνεται ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίνε Ίντεν Μπέργκε του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMC Open”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 7.000 άτομα, γεννημένα μεταξύ 1953-57.
Από αυτούς, το 3,3% υπέστησαν ισχαιμικό επεισόδιο στη διάρκεια της μελέτης, αλλά μεταξύ όσων έπασχαν από υπερβολική ανησυχία για την υγεία τους (ήσαν 710 άτομα), το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (6%).
Η ανάλυση έδειξε ότι, στην αρχή της μελέτης, οι κατά φαντασία ασθενείς είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Και όσο μεγαλύτερο το άγχος τους, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για να γίνει ο φόβος τους πραγματικότητα.