Αυλαία στο πολιτιστικό αντάμωμα των συλλόγων της Κρήτης, στο 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017, σε μια άψογη διοργάνωση που δημιούργησε κλίμα ενθουσιασμού και ικανοποίησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
Ο επιδιωκόμενος στόχος του Φεστιβάλ, για την ανάδειξη και την προβολή της ιδιαίτερης λαϊκής παράδοσης, των προϊόντων και της αυθεντικής κουζίνας κάθε περιοχής της Κρήτης επετεύχθη με την συμμετοχή των συντελεστών – συλλόγων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αταλάντευτη βούληση τους για ενότητα και συνεργασία.
Ο επιμελημένος και καλαίσθητος, παραδοσιακός στολισμός των πάγκων, τα αγνά τοπικά προϊόντα, η επιλογή και η τεκμηρίωση των σπάνιων συνταγών και προπαντός η καλή διάθεση των ανθρώπων, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο φετινό φεστιβάλ.
Ο αριθμός και η ποιότητα των συμμετοχών σε συνδυασμό με την αθρόα προσέλευση του κοινού, μας δεσμεύει ως διοργανωτές στην κατεύθυνση της ποιοτικής εξέλιξη του Φεστιβάλ και στην ανάπτυξη του σε 2ήμερο, με παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις για τους συλλόγους και το κοινό.
Όλοι οι σύλλογοι παρουσίασαν αξιόλογες δημιουργίες, ιδιαίτερα διακρίθηκαν:
1η κατηγορία του διαγωνισμού (με κριτήρια: Παραδοσιακή Κρητική συνταγή, τοπικά προϊόντα, γεύση, βαθμός δυσκολίας, παρουσίαση)
1η Θέση
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαράθου Μαλεβιζίου
Έδεσμα: «Φύλλα αγκινάρας με κουνέλι αλευρολέμονο»
Εκτέλεση συνταγής: Μουλακάκη Σοφία, Μουλακάκη Ελένη
2η Θέση
Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου Μαλεβιζίου
Έδεσμα: «Ξινόχοντρος»
Εκτέλεση συνταγής: Χαρωνίτη Ελένη, Παρασύρη Ελευθερία,
Βαμβακά Ελπίδα, Μαυρογιάννη Αγγελική
3η Θέση
Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας και Τοπική Κοινότητα Πόμπιας Δήμου
Φαιστού
Έδεσμα: «Τζουλαμάς»
Εκτέλεση συνταγής: Πολιουδάκη Μαριλένα, Πακιουφάκη Ειρήνη
2η κατηγορία του διαγωνισμού (με κριτήρια: συνταγές που τις συνοδεύουν ήθη και έθιμα, Πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία, συνταγές οι οποίες αναδεικνύουν τη διατροφική κουλτούρα του τόπου σας, μέθοδοι επεξεργασίας καισυντήρησης των τροφίμων)
1η Θέση
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελούζου
Έδεσμα: «Κρητικό Πρωινό»
Εκτέλεση συνταγής: Τσαπάκη Μαρία, Φουντουλάκη Αικατερίνη
2η Θέση
Πολιτιστικός Σύλλογος Ινίου – Μοναστηρακίου
Έδεσμα: «Σύγλινο γιαχνί»
Εκτέλεση συνταγής: Παπαδάκη Αριάδνη, Κουμάκη Στέλλα
3η Θέση
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβίων Μονοφατσίου
Έδεσμα: «Καλυβιανό Στιφάδο»
Εκτέλεση συνταγής: Καλαϊτζάκη Έφη, Σταυρακάκη Αργυρώ, Επιτροπάκη Ελένη
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους εξ’ ίσου, γιατί όλοι μαζί κρίκοι σε μια αλυσίδα βάλατε μια πινελιά…η μάλλον την αγάπη σας, την καθαρή ψυχή σας, το μεράκι σας.. το χαμόγελό σας… για να γίνει το αντάμωμα μας ξεχωριστό.
Ευχαριστούμε θερμά:
- όλους τους συλλόγους και το κοινό που τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ,
- την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη του θεσμού,
- την δημοσιογράφο Ελένη Γρηγοράκη για την παρουσίαση της εκδήλωσης
- όλους τους αρωγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης,
- το κέντρο εκδηλώσεων «ΟΙ ΚΟΥΡΙΤΕΣ» για την δωρεάν φιλοξενία,
- τους επίτιμους προσκεκλημένους, το σύλλογο Εμπόρων Επαγγελματιών και Επισιτισμού Σίφνου Κυκλάδες και την Αδελφότητα Αετόπετρας Δωδώνης Ηπείρου,
- το μουσικό συγκρότημα του κ. Αντώνη Μαζοκοπάκη
- τον Λαογραφικό όμιλο “Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης”,
- το Βρεφονηπιακό σταθμό και Νηπιαγωγείο “ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ” και το 1ο Νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας Τσαλικάκι
Την κριτική επιτροπή με:
- την διεθνούς φήμης Chef Ντίνας Νικολάου,
- την δημοσιογράφο στο Γαστρονόμο της Καθημερινής Λίνα Καπετάνιου
- τον γεωπόνο-τεχνολόγο τροφίμων Μανόλη Κασσάκη,
- τον Chef Χρήστο Ι. Λάπα,
- την Chef Σοφία Κατσούρη,
- τον Chef Παντελή Τσουβαλά
- τον γευσιγνώστη Χάρη Παπαδάκη,
- την παρουσιάστρια Αγγελική Καλογεράκη,
- τον Chef Μιχάλη Δαμιανάκη
- τον Chef Μανόλη Ματθαιάκη
- τον Chef Νικόλαο Κασαπάκη
- την εκπαιδευτικό και λογοτέχνη Μαρία Ζωγραφάκη και
- την Δέσποινα Μαθιουδάκη με σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό.
Χίλια καλώς να ξανά σμίξουμε στο επόμενο φεστιβάλ, με την υπόσχεση, οι παραδοσιακές συνταγές που μας εμπιστευθήκατε όλα αυτά τα χρόνια να έχουν αποτυπωθεί σε ένα καλαίσθητο βιβλίο.