ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση των Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου Μυλοποτάμου

Με το βλέμμα προσανατολισμένο στην συνεχή αναβάθμιση του πολιτιστικού γίγνεσθαι στην περιοχή, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου Μυλοποτάμου που οργανώθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουμελή «Η Αγία Ζώνη».

F1

Την συνάντηση οργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» με την εξαιρετική συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουμελή ενώ συμμετείχαν το «Πανεπιστήμιο των Ορέων» και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Πολιτιστικών Συλλόγων.

Μετά από εισήγηση της εκπαιδευτικού και μέλους του Δ.Σ. του Οργανισμού «Αυλοπόταμος» κ. Μαρίας Λαγουδάκη, συζητήθηκαν οι προοπτικές δυναμικής και δημιουργικής ανάμειξης των πολιτιστικών συλλόγων στην ετήσια διοργάνωση του Κυνηγιού του Θησαυρού που εδώ και 15 χρόνια αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της περιοχής κατά την περίοδο των Αποκριών. Επειδή το κυνήγι του Θησαυρού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, προάγει την ομαδικότητα και την ευγενή άμιλλα και ταυτόχρονα δημιουργεί δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωριών της περιοχής, οι σύλλογοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά με νέες ομάδες, προτάσεις και πρωτοβουλίες στην συνέχιση και αναβάθμιση του θεσμού.

Ακολούθησε η παρουσίαση την θεματικής του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Ταλλαία 2017» που αφορά στην ανάδειξη και την αναβίωση της ιερής υφαντικής τέχνης των Κρητών. Η παρουσίαση έγινε από τα μέλη της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi» που αποτελεί πρωτοπόρο δράση του «Πανεπιστημίου των Ορέων», το οποίο εδρεύει στην Κράνα Μυλοποτάμου. Ο επικεφαλής του Πανεπιστημίου των Ορέων, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης καθηγητής κ. Ιωάννης Παλλήκαρης και η εκπρόσωπος της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi» κ. Βαρβάρα Τερζάκη – Παλλήκαρη, παρουσίασαν την φιλοσοφία της πρωτοβουλίας που αφορά στην υφαντική τέχνη, αναδεικνύοντας την σημαντικότητα της τέχνης αυτής στην σύγχρονη κοινωνία και την προοπτική που υπάρχει ειδικά για την Κρητική παραδοσιακή υφαντική.

F5

Στο πλαίσιο των φετινών «Ταλλαίων», στόχος είναι να στηθούν παραδοσιακοί αργαλειοί σε κάθε οικισμό του Δήμου Μυλοποτάμου, να γίνουν βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις που θα φέρουν στο επίκεντρο την Κρητική Υφαντική. Σε κάθε χωριό θα υφανθεί ένα πανί και στο τέλος του φεστιβάλ, όλα τα πανιά θα συνενωθούν στο μεγάλο «πανί του Μυλοποτάμου» που θα αποτελέσει σύμβολο της συνεργασίας και της δημιουργικότητας των ανθρώπων του Μυλοποτάμου και της Κρήτης.

Η 4η Συνάντηση εργασίας των πολιτιστικών φορέων του Μυλοποτάμου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τεχνικών ζητημάτων πάνω σε ταμειακά, φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τους πολιτιστικούς συλλόγους. Την παρουσίαση έκαναν ο κ. Στέλιος Κουνελάκης, Πρόεδρος και ο κ. Κωστής Σαββάκης Αντιπρόεδρος & Έφορος Ρεθύμνου της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, οι οποίοι και κάλεσαν τους φορείς του Μυλοποτάμου να γίνουν μέλη του οργάνου αυτού, καθώς μέσα από την δράση του ενωμένοι οι σύλλογοι μπορούν να συντονίσουν καλύτερα τα ζητήματα που τους αφορούν.

F3

Στην συνάντηση συμμετείχε πολυπληθή αντιπροσωπεία της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi», των στελεχών του Δ.Σ. και των επιτροπών οργανισμού «Αυλοπόταμος» και του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου, καθώς επίσης οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγγελιανών, Αγίου Μάμαντος, Αγιάς, Αγριδίων, Αλφάς, Γαράζου, Δαμαβόλου, Δαφνέδων, Δοξαρού, Καλύβου, Κρυονερίου, Μελιδονίου, Μουρτζανών, Ορθέ, Πανόρμου, Περάματος, Ρουμελή, Χελιανών και Χουμερίου, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αΐμωνα, ο πολιτιστικός οργανισμός «Το Σπίτι των Κουρήτων», η φιλεκπαιδευτική εταιρεία «Καλλιμάχη», η Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών και ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Περάματος. Παρευρέθηκαν ακόμα οι ομάδες κυνηγιού του θησαυρού Μυλοποτάμου: «Budalia», «Ατίθασα Νιάτα», «Αναμαζωξάρηδες», «Απροσάρμοστοι», «Αχελάδες», «Ζαβολιάρηδες», «Θαλασσοβρεγμένοι», «Κίτρα», «Στραβά Κουλούκια», «Τρέχα Γύρευε», «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» και «Χουμεριανοί Ιχνηλάτες».

Η επόμενη, 5η Συνάντηση Εργασίας των πολιτιστικών φορέων του Δήμου Μυλοποτάμου ψηφίστηκε να οργανωθεί το 2018 στο Γαράζο.