ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο με αναδιάρθρωση χρέους η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα

Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της εαρινής συνόδου της ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον (21-23 Απριλίου) η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαναλαμβάνει προς τους Ευρωπαίους ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων.

Λανγκάρντ

Το νέο μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ δόθηκε μέσω συνέντευξής της στην Ένωση Ευρωπαϊκών Εφημερίδων (Leading European Newspapers Association), η οποία δημοσιεύεται σήμερα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες (Le Figaro, La Repubblica, Le Soir).

«Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους», είπε η Κρ. Λαγκάρντ.

Εκτός από αναδιάρθρωση χρέους οι κανόνες του ΔΝΤ περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η γενική διευθύντρια του Ταμείου αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.\

«Το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε.

Για τη διένεξη ΔΝΤ – Ευρωπαίων όσον αφορά τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα είπε: «Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια».

Τέλος, ανέφερε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διαπραγματευτούν και οριστικοποιήσουν μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των μερών.