ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

“Μπαρούτι, μέλι και κρασί”: Η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώργη Στιβακτάκη

“Μπαρούτι μέλι και κρασί εύρηκα στην αγάπη
εκάηκα και μέθυσα και γλύκανα τα πάθη”
Δέσποινα Σπαντιδάκη

Με αυτόν τον όμορφο και ποιητικό τίτλο κυκλοφορεί η νέα δισκογραφική δουλειά
του Γιώργη Στιβακτάκη που συνεχίζει να δημιουργεί έχοντας ξεκινήσει πριν από τρεις δεκαετίες από το ηρωικό χωριό του τα Βορίζα.

Γιος του λεβέντη Στάθη Στιβακτάκη μεγάλωσε μαζί με τα αδέρφια του που είναι σπουδαίοι μουσικοί σε ένα άκρως παραδοσιακό περιβάλλον ακούγοντας από τους παλαιότερους για ιστορίες, θρύλους και ηρωικά κατορθώματα των κατοίκων της περιοχής του διαμόρφωσε ένα χαρακτήρα και ύφος που τον χαρακτηρίζει σε όλη του την πορεία. Η βροντερή φωνή του, το πάθος και η δεξιοτεχνία του στο δοξάρι σε συνδυασμό με την επιλογή επιλεγμένων στίχων, αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας των τραγουδιών του. Οι δισκογραφίες είναι πολλές και μέσα από αυτές υπάρχουν πολλές επιτυχίες που είναι διαχρονικές.

Σήμερα έρχεται να μας παρουσιάσει την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με ανωτέρω τίτλο σε μουσική δική του και στίχους της καταξιωμένης στιχουργού Δέσποινας Σπαντιδάκη με την οποία έχουν συνεργαστεί και παλαιότερα με άριστα αποτελέσματα. Η Δέσποινα λες και μπαίνει στην ψυχή του Στιβακτάκη και με τους στίχους της βγάζει τα αισθήματα του που τα ντύνει με υπέροχη μουσική για να δημιουργήσει ερωτικά, βουκολικά η επικά ακούσματα.

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις δισκογραφίες του Γιώργη Στιβακτάκη είναι τα παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιεί από τα οποία δεν λείπει η ασκομπαντούρα, ένα αρχαίο μουσικό όργανο (άσκαυλος) που δεν ξεχάστηκε ποτέ από τους κατοίκους των ορεινών χωριών του Ψηλορείτη, στα οποία ανήκει και το χωριό των Στιβακτάκηδων.

Σημαντικό στοιχείο επίσης στην δισκογραφία του Γιώργη είναι η άψογη συνεργασία με τον αδερφό του τον Χρήστο Στιβακτάκη που θεωρείται από τους κορυφαίους μουσικούς της Κρήτης αφού εκτός από το λαγούτο με το οποίο μεγαλουργεί, παίζει και πολλά άλλα όργανα με μεγάλη ευχέρεια και δημιουργεί υπέροχα ακούσματα τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος καταπληκτικά και τα συμπεριλαμβάνει σε δικούς του προσωπικούς δίσκους . Ο Νίκος Στιβακτάκης επίσης είναι ένα καλός μουσικός και αποτελεί βασικό συνεργάτη του σχήματος σε δισκογραφίες αλλά και ζωντανές εμφανίσεις. Η δεύτερη γενιά, δηλαδή τα παιδιά τους βρίσκονται σε καλό δρόμο αφού ακολουθούν τους μουσικούς δρόμους τους και προβλέπεται να έχουν και αυτά ένα λαμπρό μέλλον.

Ο δίσκος “Μπαρούτι, μέλι και κρασί” κυκλοφορεί από την εταιρεία Cretaphone του Κώστα Φραγκάκη και υπάρχει στα δισκοπωλεία αλλά και στο ίντερνετ από όπου μπορεί να τον αγοράσει κάποιος.

Γ. Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)