ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οινικές δράσεις σε δυτικό Ρέθυμνο και Αμάρι, στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2018

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινικών Πόλεων RECEVIN, η Ομάδα «Rethymno-Recevin”, σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου και Αμαρίου, έχει ετοιμάσει ένα οινικό διήμερο αφιερωμένο στα χωριά και την ενδοχώρα, στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2018.

Με στόχο την επέκταση των δράσεων της Ομάδας Recevin εκτός των ορίων της πόλης του Ρεθύμνου, τις συνέργειες με τοπικούς φορείς και οινοπαραγωγούς, την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής και τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για το κρητικό κρασί και τις τοπικές ποικιλίες, οι δράσεις του διημέρου, απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους οινόφιλους και παραγωγούς της ενδοχώρας, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές και να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους καλεσμένους ομιλητές.

Επιπλέον, ο καθιερωμένος εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή με το άνοιγμα των βαρελιών φρέσκων κρασιών, ο οποίος πραγματοποιείται με συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων Μαλακιών και Αργυρούπολης, και η ακόλουθη ξενάγηση σε χώρους ιστορικού και οινικού ενδιαφέροντος, αποτελεί μια ευκαιρία για γνωριμία με την ιστορικότητα του Κρητικού Αμπελώνα με φόντο το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της ενδοχώρας.

Μεγάλος χορηγός των δράσεων Ρέθυμνο: Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 είναι το La Grotta Wine Boutique Hotel.

Το πρόγραμμα του διημέρου:

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018
18:00: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Αγία Φωτεινή Αμαρίου

Ομιλίες:

-«Σύγχρονες Πρακτικές Αμπελοκομικής Καλλιέργειας», Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής Αμπελουργίας του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σήμερα, η φιλοσοφία παραγωγής άλλαξε από, μια υψηλής απόδοσης πρακτική, σε παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε να αποδεχόμαστε ως συνέπεια ακόμα και χαμηλότερες αποδόσεις. Όταν ποιοτικός οίνος δεν μπορεί να γίνει από κακής ποιότητας σταφύλια και όταν η σύνθεση του σταφυλιού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, η αμπελοκαλλιέργεια απαιτεί ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές.

-«Η Οινοποίηση με Απλά Λόγια», Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Καθηγητής Τεχνολογίας Οινικών Προϊόντων του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Σύντομη περιγραφή των τεχνικών Λευκής και Ερυθρής Οινοποίησης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αλλά – και το κυριότερο – όσα πρέπει να αποφύγουμε!

-«Το Μινωικό Κρασί και το Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο στο Μοναστηράκι», Αθανασία Κάντα, Αρχαιολόγος

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

08:00-10:30: Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή, στο Άνω Μαλάκι

10:30-12:30: Αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου του ανοίγματος των βαρελιών με τα φρέσκα κρασιά με διαγωνισμό ερασιτεχνικής οινοποίησης, στον περίβολο του Ναού του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή, στο Άνω Μαλάκι.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μπορούν να φέρουν το δείγμα τους με το φετινό κρασί έως τις 10:00, στον χώρο του Ναού

12:30: πολιτιστική διαδρομή-οινοδιαδρομή στην περιοχή Άνω και Κάτω Μαλακίου, με οδηγό τον κ. Στέλιο Μανωλιούδη, γεωλόγο και ερευνητή των χώρων παραγωγής του κρασιού (λαξευτών ή κτιστών πατητηριών). Μαζί, θα βρίσκεται και η, γνωστή για τις φυσιολατρικές και ιστορικές της ευαισθησίες, ομάδα «Μυθοκρουσμένοι» από το Ηράκλειο.

18:00: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου πρώην δήμου Νικηφόρου Φωκά στη Γωνιά-Αθάνατο

Ομιλίες:

-«Σύγχρονες Πρακτικές Αμπελοκομικής Καλλιέργειας», Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής Αμπελουργίας του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Σήμερα, η φιλοσοφία παραγωγής άλλαξε από, μια υψηλής απόδοσης πρακτική, σε παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε να αποδεχόμαστε ως συνέπεια ακόμα και χαμηλότερες αποδόσεις. Όταν ποιοτικός οίνος δεν μπορεί να γίνει από κακής ποιότητας σταφύλια και όταν η σύνθεση του σταφυλιού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, η αμπελοκαλλιέργεια απαιτεί ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές.

-«Η Οινοποίηση με Απλά Λόγια», Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Καθηγητής Τεχνολογίας Οινικών Προϊόντων του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Σύντομη περιγραφή των τεχνικών Λευκής και Ερυθρής Οινοποίησης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αλλά – και το κυριότερο – όσα πρέπει να αποφύγουμε!